Ιστορικών διαστάσεων μπλακ άουτ στο Τέξας

Ιστορικών διαστάσεων μπλακ άουτ στο Τέξας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Για «το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην αμερικανική ιστορία» έκανε λόγο χθες το πρακτορείο Βloomberg, καθώς η ταλαιπωρία πέντε εκατ. νοικοκυριών στο Τέξας παρατείνεται. Πιο συγκεκριμένα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι παγωμένοι άνεμοι εγκλωβίζονται στην Αρκτική από τη λεγόμενη «πολική δίνη», ένα ρεύμα που σχηματίζεται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και κινείται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον πόλο. Το γεγονός ότι οι αρκτικές περιοχές θερμαίνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι το υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο έχει μειώσει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αρκτικών και εύκρατων περιοχών. Ετσι, η πολική δίνη «χαλαρώνει» επιτρέποντας σε ανέμους από την Αρκτική να παγώνουν έως και την έρημο του Τέξας.

Καθώς οι ελλείψεις ρεύματος, θέρμανσης και νερού φέρνουν τους κατοίκους στα όριά τους («δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό», έγραψε κάτοικος της πολιτείας δημοσιεύοντας φωτογραφία σταλακτιτών πάγου που κρέμονταν από τον ανεμιστήρα οροφής του σπιτιού του), ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ξεκίνησε καμπάνια παραπληροφόρησης, αποδίδοντας την ευθύνη στις ανεμογεννήτριες που δεν λειτούργησαν λόγω του κρύου. 

Στην πραγματικότητα, το Τέξας έχασε 16 GW ισχύος από ανεμογεννήτριες που πάγωσαν και διπλάσια (30 GW) από σωλήνες φυσικού αερίου που επίσης έχουν παγώσει και δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αέριο τις θερμικές μονάδες της πολιτείας. Εκτός παραγωγής βρίσκονται επίσης μονάδες άνθρακα, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας, την πρωτεύουσα των αμερικανικών υδρογονανθράκων, γίνεται από θερμικές μονάδες, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή