ΗΠΑ

Ανοικτός πόλεμος Τραμπ κατά Μιτς Μακόνελ

Ανοικτός πόλεμος Τραμπ κατά Μιτς Μακόνελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Tζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, υποσχόμενος ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα έχουν παραληφθεί ικανές ποσότητες εμβολίων για να καλυφθεί το σύνολο του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού. Στο μεταξύ, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια, με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει ευθεία επίθεση εναντίον του επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. 

Ο Τραμπ είχε παραμείνει σιωπηλός τις τελευταίες ημέρες, πράγμα σπάνιο. Επανήλθε στη δημοσιότητα με μια δήλωση που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον του Μακόνελ και συνολικά της κατεστημένης πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Εξαπολύοντας έναν καταιγισμό προσωπικών προσβολών (που θρυλείται ότι ήταν σφοδρότερος πριν από την κατευναστική παρέμβαση των συμβούλων του), ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μακόνελ «ηγέτη» εντός εισαγωγικών. «Με τέτοιους “ηγέτες” σαν τον γερουσιαστή Μακόνελ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει τον σεβασμό ούτε να δυναμώσει», έγραψε. «Η αφοσίωσή του στις τετριμμένες πολιτικές, η έλλειψη πολιτικού κριτηρίου, γνώσης, ικανοτήτων και προσωπικότητας τον μετέτρεψαν από επικεφαλής της πλειοψηφίας σε επικεφαλής της μειοψηφίας. Ερχονται χειρότερα», συνέχισε. 

Στη δίκη του Τραμπ για υποκίνηση ανταρσίας, ο Μακόνελ ψήφισε υπέρ της αθώωσης του τέως προέδρου, αλλά εν συνεχεία δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή του Τραμπ. Στη στάση αυτή οι αναλυτές διαβλέπουν την προσπάθεια του Μακόνελ να συγκρατήσει στο κόμμα τόσο τους οπαδούς του Τραμπ όσο και τους χρηματοδότες, που έλαβαν αποστάσεις μετά την παρότρυνση του τέως προέδρου προς τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. 

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, έτερος προβεβλημένος γερουσιαστής, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υποστήριξε ότι «χωρίς τον Τραμπ οι πιθανότητές μας να πάρουμε ξανά την πλειοψηφία είναι όσες έχει μια χιονόμπαλα να επιβιώσει στην κόλαση». 

Η ρεπουμπλικανική διένεξη εκτυλίσσεται εν τη απουσία του γνωστότερου υποστηρικτή του προέδρου Τραμπ στα ραδιοκύματα, Ρας Λίμπο, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Την είδηση ανακοίνωσε η σύζυγός του παίρνοντας το μικρόφωνο στην εκπομπή του. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προαγωγή στον βαθμό του στρατηγού πήραν χθες δύο γυναίκες. Οι προαγωγές είχαν αποφασιστεί από την ιεραρχία την άνοιξη, αλλά καθυστέρησαν υπό τον φόβο παρέμβασης του Τραμπ.