Έρχονται περισσότερα εμβόλια

Έρχονται περισσότερα εμβόλια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έρευνα στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού με χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν απέκλεισε το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των φαρμακοβιομηχανιών για την προμήθεια εμβολίων. Επίσης, διερωτήθηκε για ποιους λόγους η Ρωσία προσφέρει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, Sputnik V, σε άλλες χώρες, παρότι οι ανάγκες του ρωσικού πληθυσμού δεν έχουν καλυφθεί. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ενωση εξακολουθεί να μην έχει παραλάβει πάνω από 10 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer, που αναμένονταν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Ε.Ε. εξασφάλισε ακόμη 200 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις από τη φαρμακοβιομηχανία και άλλα 300 εκατ. του εμβολίου της Moderna, που θα παραδοθούν σταδιακά φέτος και το 2022. 

Χθες, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, προειδοποίησε ότι το υπερμεταδοτικό βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού κερδίζει έδαφος και πλέον προκαλεί περισσότερο από το 22% των νέων λοιμώξεων που καταγράφονται στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο Κρίστιαν Ντόρσεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείού Charité του Βερολίνου, κατακεραύνωσε την απόφαση πολλών κρατών να χορηγούν υπό όρους το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν υπάρχει μια τρίχα στη σούπα κάποιου, ορισμένοι άνθρωποι την εξετάζουν με μεγεθυντικό φακό. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό», ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη διάθεση του εμβολίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, την απόλυτη δέσμευσή της στη διατήρηση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας επανέλαβε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, που πλέον, μετά τη δικαστική απόφαση περί ακύρωσης του μέτρου, θα θεσπίσει νέα νομοθεσία, παρά τις έντονες αντιδράσεις την ολλανδικής κοινωνίας.  

Στη Βρετανία, πράσινο φως έλαβε από την επιτροπή βιοηθικής η πρώτη κλινική δοκιμή, κατά την οποία νέοι και υγιείς εθελοντές θα μολυνθούν, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, από κορωνοϊό, προκειμένου να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα εμβολίων και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η υγεία τους μετά τη λοίμωξη θα παρακολουθείται διαρκώς από ειδικούς. Παρά το ριψοκίνδυνο του εγχειρήματος, παρόμοιες μελέτες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θεραπειών για πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο τύφος, η χολέρα και η γρίπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή