Το «Perseverance» έφθασε και έπιασε δουλειά στον Αρη

Το «Perseverance» έφθασε και έπιασε δουλειά στον Αρη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΣΑΝΤΙΝΑ. Το διαστημικό όχημα «Perseverance» (Επιμονή) προσεδαφίστηκε με επιτυχία χθες, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, στην επιφάνεια του Αρη, εγκαινιάζοντας μια αποστολή εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη που θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συλλέξει δείγματα τα οποία στο μέλλον θα επιστρέψουν στη Γη.

Το «Perseverance» έφθασε και έπιασε δουλειά στον Αρη-1
EPA/NASA/BILL INGALLS

Στην αίθουσα ελέγχου της NASA στην Καλιφόρνια, ξέσπασαν χειροκροτήματα, όταν το αλεξίπτωτο του οχήματος άνοιξε, και πανηγυρισμοί όταν, λίγα λεπτά αργότερα, το ρομποτικό όχημα προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Τζαζέρο.

Αμέσως μετά, μεταδόθηκε στη Γη το ακριβές στίγμα του οχήματος και οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Αρη.

Το «Perseverance» ήταν το τρίτο όχημα που προσεδαφίστηκε στον Αρη τον τελευταίο μήνα, μετά εκείνα που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα.

Το «Perseverance» έφθασε και έπιασε δουλειά στον Αρη-2
AP Photo/Alastair Grant

Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή