ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Εμ. Μακρόν: Να δώσουμε 4-5% των εμβολίων μας στις φτωχότερες χώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί σε επίδειξη αλληλεγγύης από τα πιο εύρωστα κράτη

Εμ. Μακρόν: Να δώσουμε 4-5% των εμβολίων μας στις φτωχότερες χώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να διαθέσουν επειγόντως έως και το 5% των αποθεμάτων τους σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι τυχόν αποτυχία δίκαιης μοιρασιάς των εμβολίων θα οξύνει τις ανισότητες παγκοσμίως. Έως τώρα τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν μοιραστεί κυρίως οι πιο εύρωστες χώρες.

Ο κ. Μακρόν πρότεινε το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της εμβολιαστικής ανισότητας ενόψει της ψηφιακής συνόδου του G7 την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για άμεση διανομή δισεκατομμυρίων δόσεων, ή για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για ταχεία προσφορά του 4% με 5% των δόσεων που ήδη έχουμε», είπε ο κ. Μακρόν στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό δε θα αλλάξει τα προγράμματα εμβολιασμού μας, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να βάλει στην άκρη έναν μικρό αριθμό δόσεων που έχει για να πάνε ταχύτατα αλλού και να κάνουν αμέσως τη διαφορά», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει χρηματοδότηση 4 δισεκ. δολαρίων για το πρόγραμμα παγκόσμιας διανομής εμβολίων, γνωστό ως Covax.

Ο προεδρεύων Μπόρις Τζόνσον αναμένεται επίσης να προσφέρει επιπλέον δόσεις εμβολίου υπέρ του Covax.

Πηγή: BBC