ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Ανησυχίες για την πριγκίπισσα Λατίφα από τον ΟΗΕ

Ανησυχίες για την πριγκίπισσα Λατίφα από τον ΟΗΕ

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της πριγκίπισσας Λατίφα του Ντουμπάι και αποδείξεις ότι είναι ζωντανή, ζήτησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR).

Η εκπομπή Panorama του BBC μετέδωσε την Τρίτη ένα βίντεο που, συμφώνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, ήταν της Λατίφα, μιας εκ των θυγατέρων του ηγέτη του Ντουμπάι, στο οποίο εμφανίζεται να λέει πως κρατείται παρά τη θέλησή της σε μια οχυρωμένη έπαυλη.

«Θέσαμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση υπό το φως του μαγνητοσκοπημένου υλικού που προκαλεί προβληματισμό και που προέκυψε αυτή την εβδομάδα. Ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για την τρέχουσα κατάσταση της σεΐχας Λατίφα», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε διαδικτυακή ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Δεδομένων των σοβαρών ανησυχιών για τη Λατίφα, ζητήσαμε η απάντηση της κυβέρνησης να θεωρηθεί ζήτημα προτεραιότητας… Ζητήσαμε πράγματι αποδείξεις ότι είναι ζωντανή», πρόσθεσε η ίδια, λέγοντας ότι η αρμοστεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ παρέπεμψε όλα τα ερωτήματα στο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, που δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σημερινό αίτημα για σχόλιο. Το δικηγορικό γραφείο του σεΐχη Μοχάμεντ στο Λονδίνο, στο οποίο το γραφείο Τύπου του Ντουμπάι παρέπεμψε τα ερωτήματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το BBC, η 35χρονη Λατίφα δήλωσε: «Είμαι όμηρος και αυτή η έπαυλη έχει μετατραπεί σε φυλακή». Είπε ότι μαγνητοσκοπούσε το βίντεο σε μια τουαλέτα της βίλας, τον μοναδικό χώρο όπου μπορεί να βρεθεί μόνη της και να κλειδώσει την πόρτα, προσθέτοντας: «Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο». Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters