Μπορέλ: H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

Μπορέλ: H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

«H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία, ενώ στάθηκε στη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί.

«Σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει συζήτηση με τον συνάδελφό μας, τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν», ανέφερε ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η Ρωσία, το Ιράν και η συμφωνία για τα πυρηνικά, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία και η Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στη Μόσχα, ο κ. Μπορέλ της καταλόγισε ότι «αρνείται να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θα είναι σημαντική η συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουμε και ελπίζω ότι θα το κάνουμε με αποφασιστικό τρόπο και ενότητα» πρόσθεσε.

Σχετικά με το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «λαμβάνουν χώρα σημαντικές διπλωματικές επαφές με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ για να εξεταστεί εάν είναι δυνατόν για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία από την οποία είχε αποσυρθεί η διοίκηση Τραμπ. Πιστεύω ότι είναι τρόπος για το Ιράν για υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα πυρηνικά».

Τέλος, σημείωσε ότι θα γίνει αναφορά στο ζήτημα της Νότιας Γειτονίας, όμως ενδελεχώς θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: