Μισό εκατομμύριο οι νεκροί στις ΗΠΑ

Μισό εκατομμύριο οι νεκροί στις ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Tζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της επρόκειτο να τιμήσουν χθες τη μνήμη των 500.000 θυμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σε μια σεμνή τελετή στον Λευκό Οίκο. Ενα χρόνο μετά τις δηλώσεις του τότε προέδρου Τραμπ ότι «όλα είναι υπό έλεγχο, δεν έχουμε νεκρούς», έχουν χάσει τη ζωή τους μισό εκατομμύριο Αμερικανοί.

Ενας στους πέντε καταγεγραμμένους νεκρούς από COVID-19 παγκοσμίως ζούσε στις ΗΠΑ, ενώ ο δραματικός απολογισμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αρχών του καλοκαιριού. Οπως σημείωσε ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι, το μόνο με το οποίο μπορεί να συγκριθεί η πανδημία του κορωνοϊού είναι η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 675.000 Αμερικανοί. «Δεκαετίες αργότερα, ο κόσμος θα μιλάει γι’ αυτό ως ένα δραματικό ορόσημο στην Ιστορία της χώρας μας, τόσοι νεκροί από ασθένεια του αναπνευστικού», είπε ο Φάουτσι. 

Την ημέρα πριν από την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν είχε τιμήσει μαζί με την αντιπρόεδρο Χάρις τη μνήμη 400.000 νεκρών. Σε λιγότερο από πέντε εβδομάδες ο απολογισμός ανέβηκε στο μισό εκατομμύριο, αν και τις τελευταίες εβδομάδες οι ρυθμοί διάδοσης της νόσου παρουσιάζουν σημαντική κάμψη. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ 63 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι έως τον Ιούλιο θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι μάσκες μπορεί να φοριούνται και το 2022, καθώς δεν αρκεί μόνο η εμβολιαστική κάλυψη, πρέπει να πέσει και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Αν έχουμε φθάσει τις 20.000 λοιμώξεις ημερησίως θα είναι πολύ καλύτερα από τώρα, αλλά και πάλι είναι πάρα πολλές», σημείωσε. 

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να αποδώσουν με εικόνες το μέγεθος της απώλειας, με τους New Υork Times να απεικονίζουν κάθε νεκρό ως μια μαύρη τελεία στο πρωτοσέλιδό τους και τη Washington Post να υπολογίζει ότι, αν οι νεκροί γέμιζαν πούλμαν, θα δημιουργούσαν μια ουρά οχημάτων που θα ξεκινούσε από τη Φιλαδέλφεια και θα έφθανε ώς τη Νέα Υόρκη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τον πληθυσμό του Κάνσας Σίτι και προσεγγίζουν αυτόν της Ατλάντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή