«Θανατηφόροι» λογαριασμοί στο Τέξας

«Θανατηφόροι» λογαριασμοί στο Τέξας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας του Τέξας δεν συνδέεται μόνο με ένα πολυήμερο και πολύνεκρο μπλακ άουτ, αλλά και με χιλιάδες «θανατηφόρους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Λίγες ημέρες μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην ενεργειακή Μέκκα των ΗΠΑ, κάτοικοι άρχισαν να λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με χρεώσεις που φθάνουν σε 17.000 δολάρια. 

Κάποιοι οικιακοί καταναλωτές είχαν επιλέξει να πληρώνουν το ρεύμα σε τιμές άμεσα συνδεδεμένες με τις τιμές χονδρικής, οι οποίες επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του δικτύου. Οι ηλεκτρικές εταιρείες της πολιτείας δεν είχαν υποχρεωθεί από τις ρυθμιστικές αρχές να είναι προετοιμασμένες για ψύχος και δεν το επέλεξαν, ως εκ τούτου σχεδόν οι μισές μονάδες της πολιτείας βγήκαν εκτός δικτύου, προξενώντας μπλακ άουτ. Οταν το σύστημα υπερφορτώθηκε, η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε. 

Οσοι καταναλωτές αντελήφθησαν τι συνέβαινε μείωσαν όσο μπορούσαν την κατανάλωση, παρότι η πλειονότητα των σπιτιών στην πολιτεία θερμαίνεται με ηλεκτρικά καλοριφέρ και η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το μηδέν. Μεταξύ των καταναλωτών αυτών ήταν ο Ντέιβιντ Αστραϊν, πελάτης της εταιρείας Griddy, ο οποίος «κατάφερε» να συγκρατήσει τον λογαριασμό ρεύματος στις 2.796 δολάρια. Λιγότερο τυχερός στάθηκε ο 63χρονος απόστρατος Σκοτ Γουίλομπι, του οποίου ο λογαριασμός ήταν 16.752 δολάρια. Τον πλήρωσε, ξοδεύοντας όλες του τις οικονομίες. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα – και όπως σε όλες τις περιπτώσεις που η «ελεύθερη αγορά» αποτυγχάνει, έτσι και στο Τέξας εκλήθη να αναλάβει το κράτος. 

«Δεν μπορεί το βάρος να πέσει στις πλάτες των καταναλωτών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκρεγκ Αμποτ, αποδέκτης της οργής πολιτών, που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες των λογαριασμών ρεύματος. Κάποια από τα θύματα του μπλακ άουτ πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις εναντίον των εταιρειών ρεύματος και του διαχειριστή του δικτύου. Μεταξύ αυτών, η οικογένεια του 11χρονου Κριστιάν Παβόν, ο οποίος πέθανε στον ύπνο του, στο χωρίς ρεύμα και μόνωση σπίτι του. Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Παβόν είχε φωτογραφηθεί στο χιόνι, το οποίο αντίκριζε για πρώτη φορά στη ζωή του, καθώς κατάγεται από την Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής. Το παιδί κοιμήθηκε με όσες κουβέρτες υπήρχαν στο σπίτι και το επόμενο πρωί δεν ξύπνησε. Η οικογένεια ζητεί από την ηλεκτρική εταιρεία Entergy και τον διαχειριστή ERCOT τα έξοδα κηδείας και αποζημίωση 100.000 δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν ότι επίκειται πολυήμερο μπλακ άουτ και δεν ενημέρωσαν τους πελάτες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή