ΚΟΣΜΟΣ

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη

Εικόνες που προκαλούν δέος. Ο «φακός» του Perseverance, του ρόβερ της NASA που έφτασε μετά από ένα πολύμηνο ταξίδι στον Άρη απαθανάτισε την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», προσφέροντας καρέ που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη-1

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη-2

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη-3

Παράλληλα, η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατάφερε να καταγράψει και τους πρώτους ήχους από την επιφάνεια του πλανήτη, ένα «αρειανό αεράκι», όπως χαρακτηρίζεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ηχητικά δεδομένα δεν προσφέρουν κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο, ωστόσο το μικρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε κατάφερε να «επιβιώσει» της δύσκολης αποστολής του, γεγονός που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον.

Νέες φωτογραφίες: O φακός του «Perseverance» στην επιφάνεια του Άρη-4
Καρέ – καρέ η προσεδάφιση

Η ΝASA τη Δευτέρα είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες της προσεδάφισης του Perseverance.

Διάρκειας μόλις τριών λεπτών το δημοσιευμένο βίντεο αποκαλύπτει τις εικόνες που κατέγραψαν οι πολλές κάμερες που βρίσκονται συνδεδεμένες σε διαφορετικά μέρη του Perseverance, κατά την είσοδό του στην αρειανή ατμόσφαιρα: Η μια κάμερα δείχνει το άνοιγμα του υπερηχητικού αλεξίπτωτου, μια άλλη κάμερα, που βρίσκεται κάτω από το rover, το έδαφος του Άρη να έρχεται πιο κοντά, και δύο άλλες λήψεις εμφανίζουν το rover σταδιακά να προσεδαφίζεται καθώς αιωρείται από τρία καλώδια.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να καταγράψουμε ένα γεγονός όπως μια προσεδάφιση στον Άρη», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Γουάτκινς, διευθυντής του εργαστηρίου Jet Propulsion, όπου κατασκευάστηκε το rover. «Είναι πραγματικά φανταστικό».

«Αυτές οι εικόνες και τα βίντεο είναι όσα ονειρευόμασταν για χρόνια», πρόσθεσε ο Άλεν Τσεν, υπεύθυνος της NASA για την προσεδάφιση του Perseverance. Το οπτικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί από ομάδες της NASA για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προσεδάφισης.

Το rover προστατευόταν από μια θερμική ασπίδα κατά την είσοδό του στην αρειανή ατμόσφαιρα με ταχύτητα 20.000 χλμ των ώρα. Στο βίντεο μπορεί κανείς να δει επίσης αυτή την ασπίδα να πέφτει στην επιφάνεια του Άρη.

Οι κάμερες είναι τυπικές κάμερες εμπορίου, που προστέθηκαν χωρίς να είναι συνδεδεμένες στο σύστημα του rover, ώστε να μην ενοχλούν τη λειτουργία του.

Ο ελιγμός προσεδάφισης ήταν ριψοκίνδυνος και το σημείο που επιλέχθηκε, ο κρατήρας Jezero, ο πιο επικίνδυνος από οποιαδήποτε άλλη αποστολή, εξαιτίας του ανάγλυφου του εδάφους.