ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: To 50% των κατοίκων του Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου

covid-19-to-50-ton-katoikon-toy-israil-echei-lavei-toylachiston-mia-dosi-emvolioy

Το Ισραήλ έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στο 50% του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν.

Σημειώνεται πως η χώρα συνυπολογίζει στον πληθυσμό της τους Παλαιστινίους της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους έχει περιλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας δεν περιλαμβάνονται στην ισραηλινή εμβολιαστική εκστρατεία.

Διαβάστε ακόμη: Συναυλία μόνο για εμβολιασμένους στο Ισραήλ

Ο Έντελσταϊν δήλωσε πως το 35% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer Inc. και θα μπορέσει να πάρει ένα αποκαλούμενο «Πράσινο Πάσο», με το οποίο αυτοί που έχουν εμβολιασθεί θα έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας, τους οποίους η χώρα ανοίγει και πάλι σταδιακά.

Το Ισραήλ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το σύστημα αυτό ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. 

Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων. Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Αξιωματούχοι υγείας στο Ισραήλ, το οποίο ηγείται της παγκόσμιας κούρσας εμβολιασμών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους σκεπτικιστές των εμβολίων κατά της Covid-19.

Διαβάστε ακόμη: Καλά νέα από το Ισραήλ: Το εμβόλιο περιορίζει και τη μετάδοση

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters