Ολλανδία: «Ναι» από εφετείο στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Ολλανδία: «Ναι» από εφετείο στην απαγόρευση κυκλοφορίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ολλανδικό εφετείο απεφάνθη πως η κυβέρνηση σωστά επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού, ανατρέποντας διαταγή κατώτερου δικαστηρίου που είχε προκαλέσει σύγχυση για το μέτρο την περασμένη εβδομάδα.

Το εφετείο έκρινε πως η κυβέρνηση νόμιμα χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας, την πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πως απέδειξε επαρκώς ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο προκειμένου να αναχαιτισθεί η πανδημία.

Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί χρειάζονταν εξουσίες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, παίρνοντας το μέρος ακτιβιστών κατά του lockdown που είχαν προσφύγει σε αυτό.

Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής είχε μικρές πρακτικές επιπτώσεις καθώς η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα παρέκαμψε τη διαταγή να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας, εγκρίνοντας νέο νόμο που της έδωσε μια πιο στέρεα νομική βάση.

Παρέτεινε επίσης τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (9.00 μ.μ.- 4.30 π.μ.) για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου, καθώς ειδικοί προειδοποίησαν για επικείμενο νέο κύμα μολύνσεων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας οδήγησε σε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown όταν τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου. Μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει εδώ και μήνες στην Ολλανδία.

Πηγή: Reuters