Πρώτη επίθεση με εντολή Μπάιντεν στη Συρία

Πρώτη επίθεση με εντολή Μπάιντεν στη Συρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς το Ιράν και απάντηση σε όσους τον εμφανίζουν ενδοτικό θεωρείται η πρώτη στρατιωτική επίθεση που εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του, στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χαράματα Παρασκευής φυλάκιο σιιτικής φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στη συριακή πλευρά των συνόρων, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν μαχητή και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κρίμπι, η επίθεση είχε στόχο «τις υποδομές που χρησιμοποιούν στην ανατολική Συρία ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν» και προσέθεσε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν εννοεί να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Την ίδια στιγμή, ενεργήσαμε σκόπιμα, με τρόπο που επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τόσο στην ανατολική Συρία όσο και στο Ιράκ».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο ιρακινής πολιτοφυλακής που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η επίθεση έπληξε εγκαταστάσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ και άφησε πίσω της έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Αλλες πηγές στο Ιράκ και μία ιατρική πηγή από την ανατολική Συρία έκαναν λόγο για 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ.

Ο βομβαρδισμός ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, στις 15 Φεβρουαρίου, όπου ένας (μη Αμερικανός) υπεργολάβος του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκε και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στο συγκεκριμένο περιστατικό ή σε οποιαδήποτε άλλη από τις πρόσφατες επιθέσεις πολιτοφυλακών εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. 

Μένει να εξακριβωθεί τι είδους επίδραση θα υπάρξει από την πρώτη στρατιωτική επίθεση επί προεδρίας Μπάιντεν στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το ιρανικό πολιτικό πρόγραμμα, την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε περιορισμένη αντίδραση για να μην υπάρξει κλιμάκωση και ότι ενημέρωσε εκ των προτέρων τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ γνωστοποίησε ότι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τη Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, «αρκετά λεπτά» πριν από την επίθεση, αλλά χαρακτήρισε «ανεπαρκή» αυτή την κίνηση και κάλεσε την Ουάσιγκτον σε περαιτέρω συζητήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή