ΚΟΣΜΟΣ

«Οχι, ευχαριστώ» από την Ε.Ε. στην AstraZeneca

Οι Γερμανοί και γενικώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν με καχυποψία το εμβόλιό της

ochi-eycharisto-apo-tin-e-e-stin-astrazeneca-561278437

Ακόμα και ο διακαής πόθος επιστροφής στην κανονικότητα δεν στάθηκε ικανός να κάμψει τη διστακτικότητα και την καχυποψία με την οποία οι Γερμανοί, αλλά και γενικότερα οι πολίτες της Ε.Ε., βλέπουν το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι εμβολιαστικές του δόσεις σωρεύονται στα αζήτητα, παρά την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών. 

Γενεσιουργός αιτία της άρνησης των Γερμανών υπήρξε η απόφαση της γερμανικής Διαρκούς Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς, τον Ιανουάριο, να συστήσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο στους νεότερους των 65 ετών, επικαλούμενη ελλιπή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες εξελισσόταν ένας πόλεμος φθοράς μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων παράδοσης των εμβολίων στην Ε.Ε.

Ενας δεύτερος παράγοντας που έκανε τους Γερμανούς να πουν «όχι» στο βρετανικό εμβόλιο είναι η συγκριτικά υποδεέστερη αποτελεσματικότητά του έναντι των σκευασμάτων των Pfizer/BioNTech και Μoderna, που επίσης διατίθενται στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της γερμανικής Διαρκούς Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς, Τόμας Μέρτενς, επισήμανε ότι από το 1,4 εκατ. δόσεις του βρετανικού εμβολίου που διατίθενται στη Γερμανία έχουν χορηγηθεί μόλις οι 200.000.

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και άλλων φορέων, εξάλλου, υποδεικνύουν ότι από 6.134.707 εμβολιαστικές δόσεις που παρέδωσε η AstraZeneca στην Ε.Ε., 4.849.752 δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί.

Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η καχυποψία των Ευρωπαίων έναντι του εμβολίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στην Ausburger Allgemeine ότι ευχαρίστως θα εμβολιαζόταν με αυτό, «χωρίς δεύτερη σκέψη». Αναλόγως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην τηλε-σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, επισήμανε ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει αποδειχθεί. Οταν έρθει η σειρά μου, ασφαλώς θα το κάνω». Την ίδια γραμμή τήρησε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να κάνουν «το φανταστικό εμβόλιο της AstraZeneca». 

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Γενς Σπαν ήταν «δάσκαλος που δίδασκε και νόμους δεν εκράτει». Παρά τις διαρκείς, επίμονες συστάσεις στους Γερμανούς να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές, ο ίδιος, σύμφωνα με το Spiegel, παρακάθισε στις 20 Οκτωβρίου σε δείπνο με επιχειρηματίες στη Λειψία, με αποτέλεσμα να μολυνθεί.