ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΙΣΡΑΗΛ

«Όχι» στην παρακολούθηση κινητών για ιχνηλάτηση φορέων κορωνοϊού

«Όχι» στην παρακολούθηση κινητών για ιχνηλάτηση φορέων κορωνοϊού

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε την χρήση του κινητού τηλεφώνου για την ιχνηλάτηση φορέων του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας το μέτρο σοβαρή παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ με την εύρεση των θέσεων (locations) των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή των θέσεων αυτών με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχει έλθει σε επαφή κάθε κρούσμα.

Εξ αρχής, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει ανησυχία ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της παρακολούθησης και να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την Κνεσέτ να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της χρήσης υπερβαλλόντων και αντιδημοκρατικών μέσων στον αγώνα κατά της επιδημίας», ανακοίνωσε η Ενωση Ατομικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως τον Δεκέμβριο, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ιχνηλάτησης γινόταν με βάση τα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας. 

«Θεωρώ ότι είναι έγκλημα κατά της υγείας των ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως η τεχνολογία ιχνηλάτησης μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείτο από το Σιν Μπετ για τον εντοπισμό παλαιστινίων ακτιβιστών.

Πηγή: Reuters