Βρετανία: Ανησυχία από τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid στα παιδιά

Βρετανία: Ανησυχία από τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid στα παιδιά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγή σοβαρής ανησυχίας αποτελεί η μακροχρόνια εκδήλωση συμπτωμάτων του κορωνοϊού στα παιδιά στη Βρετανία, με τους φόβους να επιτείνονται δεδομένου ότι σύντομα θα ξανανοίξουν τα σχολεία και εμβόλιο για τους ανηλίκους δεν υπάρχει ακόμη.

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS, το 13% των παιδιών μέχρι 11 ετών και το 15% των παιδιών 12 έως 16 ετών έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα πέντε εβδομάδες μετά την εκδήλωση της Covid-19.

Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι στη Βρετανία είναι σε σημαντική πτώση, χάρη και στον εκτεταμένο πλέον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού (τρεις στους οκτώ ενηλίκους Βρετανούς έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση), υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός θα παραμείνει ζωντανός στην κοινότητα όσο μεταδίδεται και παραμένει μεταξύ των παιδιών, που προς το παρόν δεν εμβολιάζονται.

Η Κριστίνα Πέιτζελ, καθηγήτρια του University College London, τονίζει στην εφημερίδα Guardian ότι παρότι τα στοιχεία που σιγά σιγά προκύπτουν από τη μακροχρόνια επίδραση του κορωνοϊού στα παιδιά παραμένουν αβέβαια, δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει ακόμη παιδικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την επίδραση του βρετανικού στελέχους που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά, και με την προοπτική του επανανοίγματος των σχολείων στη Βρετανία στις 8 Μαρτίου.

Τα δε συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid-19 φαίνονται αρκετά σοβαρά για πολλά παιδιά, επηρεάζοντας όχι μόνο το αναπνευστικό τους σύστημα αλλά και της λειτουργίας της καρδιάς και του μυαλού σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Φράνσις Σίμπσον, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία, δηλώνει ιδιαιτέρως ανήσυχη για τα στοιχεία σχετικά με τη μακροχρόνια Covid-19 στους ανηλίκους: «Θεωρούμε ότι απαιτείται πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση αντί για μια γενίκευση ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα και ότι πρέπει απλώς να τα αφήσουμε να πάνε όλα στο σχολείο χωρίς τη λήψη κάποιων μέτρων», δηλώνει στον Guardian.

Εμβόλιο για τα παιδιά δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου.

Πηγή: The Guardian, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή