Εντός Μαρτίου το «πράσινο» διαβατήριο για τις μετακινήσεις στην Ε.Ε.

Εντός Μαρτίου το «πράσινο» διαβατήριο για τις μετακινήσεις στην Ε.Ε.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Μαρτίου για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» εμβολιασμού (Digital Green Pass) ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο θέμα, μιλώντας το πρωί στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και στη συνέχεια μέσω Twitter. Στις αναρτήσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το πιστοποιητικό θα αναφέρει αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί και –αν δεν έχει– θα περιλαμβάνει αντ’ αυτού δεδομένα για πρόσφατο αρνητικό τεστ για την COVID-19 ή για πρόσφατη νόσηση που συνεπάγεται φυσική ανοσία. Ο σκοπός τού πιστοποιητικού, όπως είπε –για πρώτη φορά ευθέως– θα είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων των Ευρωπαίων εντός της Ε.Ε. και εκτός, «για εργασία ή τουρισμό». Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, η νομοθετική πρόταση θα παρουσιαστεί στις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον της προέδρου, η Επιτροπή θα εργαστεί για την κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού «σημείου διεπαφής» (interface), στο οποίο τα κράτη-μέλη θα μπορούν να εισάγουν τα εθνικά τους δεδομένα σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Το τεχνικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εντός τριών μηνών. Υπό τον όρο ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν κάνει τα απαραίτητα όσον αφορά τα εθνικά τους πιστοποιητικά, θα μπορέσει τότε να λειτουργήσει για την απρόσκοπτη πιστοποίηση εμβολιασμένων ατόμων ανά την Ε.Ε. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών έμφαση θα δοθεί στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τους ηγέτες των «27» την περασμένη Πέμπτη για τον κίνδυνο η πρωτοβουλία στο ζήτημα αυτό να περάσει στα χέρια εταιρειών όπως η Google και η Apple, με την πρώτη ειδικά να μη φημίζεται για τη θωράκιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες και στην τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία της Κομισιόν απέσπασε την υποστήριξη μεγάλου αριθμού κρατών-μελών και της Γαλλίας. Απαντώντας μέσω Twitter, o υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε αναφορά σε «εξαιρετικά νέα» και μία εξέλιξη που «δεν επιδεχόταν περαιτέρω καθυστερήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή