Σε ρόλο «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν

Σε ρόλο «μεταρρυθμιστή» ο Ερντογάν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης προυσίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Μία ημέρα μετά την επικριτική για την Αγκυρα επιστολή 170 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προς τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, και μιλώντας σε προγραμματισμένη εκδήλωση, ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο αυτού που η κυβέρνησή του έχει αποκαλέσει «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το σχέδιο, το οποίο αναγγέλθηκε τους τελευταίους μήνες θα βελτιώσει επίσης το δικαστικό σύστημα, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ.

«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Επικριτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση του Ερντογάν ασκεί πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα, το οποίο υποχρεώθηκε να τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεώρησε αντιπάλους της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και πως ενήργησε για να αντιμετωπίσει απειλές σε βάρος της χώρας.

Η Τουρκία έχει αγνοήσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άμεση απελευθέρωση του φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου είναι νομικά δεσμευτικές, υπογραμμίζει πως τέτοιες κρατήσεις παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και στο μόνο που χρησιμεύουν είναι για να περιορίζουν τον πλουραλισμό και την πολιτική συζήτηση.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε σήμερα πως μια επιτροπή θα δημιουργηθεί για να επιτηρεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και πως θα εκδίδεται κάθε χρόνο μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή