Γαλλία: Aλλαγή στη στρατηγική εμβολιασμού

Γαλλία: Aλλαγή στη στρατηγική εμβολιασμού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αλλαγή σκηνικού για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη σηματοδοτεί η απόφαση της Γαλλίας το βράδυ της Δευτέρας ότι πλέον συστήνει τη χρήση του για άτομα άνω των 65 ετών. Το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα και το Βέλγιο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της εμβολιαστικής στρατηγικής του (έως τώρα έχει περιορίσει τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών).

Η αλλαγή, την οποία αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλες χώρες, είναι συνάρτηση δύο εξελίξεων: αφενός πληθαίνουν τα στοιχεία από την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσαν τη Δευτέρα οι βρετανικές αρχές, μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca μειώνει κατά περισσότερο από 80% την πιθανότητα νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 σε άτομα άνω των 80 ετών.

Αφετέρου, λόγω των αμφιβολιών, ακόμα και από τα πιο επίσημα χείλη, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο αριθμός των μη χρησιμοποιημένων δόσεων της AstraZeneca ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε ορισμένα κράτη-μέλη. Στη Γερμανία, π.χ., στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν χορηγηθεί μόνο 240.000 από 1,54 εκατ. διαθέσιμες δόσεις (15%). Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24% (από 1,1 εκατ. δόσεις), ενώ στο Βέλγιο μόλις 5%.

Εν τω μεταξύ, νέες ρωγμές εμφανίζονται στην κοινή στρατηγική για τα εμβόλια: μετά την Ουγγαρία, που έχει ήδη προμηθευτεί δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, χθες η Σλοβακία παρέλαβε τις πρώτες 200.000 από 2 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου που έχει παραγγείλει. Καθίσταται έτσι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. που προμηθεύεται εμβόλια μη εγκεκριμένα κεντρικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Παράλληλα, την πρόθεσή της να αγοράσει το Sputnik V έχει εκφράσει και η Τσεχία, ενώ η Πολωνία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα για την προμήθεια κινεζικών εμβολίων.  

Σε άλλες εξελίξεις, με το Ισραήλ να ανακοινώνει πιθανή συνεργασία με τη Δανία και την Αυστρία για την παραγωγή εμβολίων, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, επέκρινε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις καθυστερήσεις στην έγκριση των εμβολίων και είπε ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην Ε.Ε. αποκλειστικά για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς».

Ο κ. Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, θα επισκεφθούν το Ισραήλ την Πέμπτη για να δουν από κοντά το ισραηλινό θαύμα με τους εμβολιασμούς, όπου το 52,4% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση και 3 στους 8 έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πάντως στην τακτική ενημέρωση χθες ότι η Κομισιόν δεν βλέπει την αυστρο-δανέζικη πρωτοβουλία ως ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική προς την κοινή στρατηγική εμβολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή