Ανησυχία για τη «μετάλλαξη της Βραζιλίας»

Ανησυχία για τη «μετάλλαξη της Βραζιλίας»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H COVID-19 θα μας συντροφεύει μέχρι το τέλος της χρονιάς, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Μάικλ Ράιαν, επισημαίνοντας ότι οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν το τελευταίο επταήμερο, παρά την υποχώρηση που παρουσίασαν επί εβδομάδες. Ο δρ Ράιαν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, τόνισε ότι αναμφίβολα τα περιοριστικά μέτρα και οι εμβολιασμοί έχουν επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά χαρακτήρισε υπερβολικά πρόωρη και μη ρεαλιστική την άποψη ότι θα «ξεμπερδέψουμε» φέτος με την υγειονομική κρίση.

«Ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων και του υγειονομικού προσωπικού θα συμβάλει στην εξάλειψη του τρόμου και της τραγωδίας από τη δυναμική της πανδημίας και θα ανακουφίσει την ασφυκτική πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ακόμα και έτσι, ο ιός είναι αυτός που ελέγχει το παιχνίδι», κατέληξε. Στην ίδια γραμμή και η νέα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δρ Ροσέλ Βαλένσκι, η οποία προειδοποίησε για την πιθανή έλευση τέταρτου πανδημικού κύματος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της διασποράς των μεταλλάξεων κινδυνεύουμε να χάσουμε το έδαφος που κερδίσαμε. 

Ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας γεννά στους ειδικούς η λεγόμενη «μετάλλαξη της Βραζιλίας», που πλέον ανιχνεύθηκε σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα 24 κράτη. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να προσβάλει, κατά 61%, άτομα που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό και θα έπρεπε να έχουν ανοσία. Τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη (1,4 έως 2,2 φορές) και τη θεωρούν υπεύθυνη για την επιδημιολογική έκρηξη που καταγράφηκε στην πόλη Μανάους του Αμαζονίου μετά τον Νοέμβριο. Η μετάλλαξη, επίσης, εξουδετερώνει την προστασία που προσφέρει, τουλάχιστον, το κινεζικό εμβόλιο το οποίο χορηγείται στη Βραζιλία.

Τέλος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι, οι φαρμακοβιομηχανίες Merck και Johnson & Johnson συνήψαν, με τη διαμεσολάβηση του Λευκού Οίκου, μία «ιστορική συμφωνία» συνεργασίας για τη μαζική παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου της δεύτερης, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική ικανότητα και συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή