Αποσύρονται έξι παιδικά βιβλία του «Δρος Σους»

Αποσύρονται έξι παιδικά βιβλία του «Δρος Σους»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την επανέκδοση έξι παιδικών βιβλίων του συγγραφέα «Δρ Σους» (ψευδώνυμο του Θίοντορ Σους Γκάιζελ) διακόπτει ο εκδοτικός οίκος του, εξαιτίας ρατσιστικών εικόνων και αναφορών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας που εκπροσωπεί το έργο του θρυλικού δημιουργού. «Τα βιβλία αυτά απεικονίζουν ανθρώπους με μοχθηρό και λανθασμένο τρόπο. Η διακοπή της έκδοσής τους αποτελεί μέρος της αποστολής μας και του ευρύτερου σχεδίου μας για ακριβοδίκαιη και ισότιμη εμφάνιση όλων των κοινοτήτων και οικογενειών», αναφέρει η εταιρεία Dr. Seuss Enterprises σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση για διακοπή έκδοσης και πώλησης των συγκεκριμένων βιβλίων ελήφθη πέρυσι, ύστερα από μήνες συζητήσεων στο εσωτερικό του εκδοτικού οίκου. «Η εταιρεία μας άκουσε και μελέτησε προσεκτικά τις απόψεις των αναγνωστών μας, που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και ειδικούς. Στηρίξαμε την απόφασή μας στις απόψεις τους, προτού συστήσουμε επιτροπή ειδικών για την αναθεώρηση του καταλόγου μας», ανέφερε η ανακοίνωση της Dr. Seuss Enterprises.

Τα βιβλία του «Δρος Σους» έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και πωλούνται σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου. Ο Γκάιζελ που γεννήθηκε το 1904 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, πέθανε το 1991. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γκάιζελ συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο προπαγάνδας κατά του Αξονα, δημοσιεύοντας τακτική στήλη κόμικς σε εφημερίδες των ΗΠΑ, στις οποίες υπογράμμιζε τον αντιφασιστικό χαρακτήρα του αγώνα των Συμμάχων.

Παρότι ο «Δρ Σους» αγαπήθηκε από εκατομμύρια παιδιά και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, με το έργο του να προωθεί σύγχρονες αξίες, όπως τον σεβασμό για το περιβάλλον και την ανεκτικότητα, επικρίσεις έχουν εκφραστεί για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται οι Αφροαμερικανοί, οι Ασιάτες και άλλες μειονότητες στα βιβλία του και στις προπαγανδιστικές του αφίσες και κόμικς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών αποφεύγει τα τελευταία χρόνια να συστήνει βιβλία του «Δρος Σους». «Οι έρευνες των τελευταίων ετών αποκάλυψαν έντονα ρατσιστικά υπονοούμενα σε πολλά βιβλία που έγραψε ή εικονογράφησε ο Γκάιζελ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της κομητείας Λάουντον της Βιρτζίνιας, αιτιολογώντας την απόφασή της να μη συστήνει τα βιβλία σε παιδιά αναγνώστες.

Το 2017, βιβλιοθηκάριος σε δημοτικό σχολείο του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης επέκρινε τη δωρεά δέκα βιβλίων του «Δρος Σους», που πραγματοποίησε η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα βιβλία «ήταν εμποτισμένα με ρατσιστική προπαγάνδα και βλαβερά στερεότυπα». Το 2018, το αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του «Δρος Σους» μουσείο στη γενέτειρά του, Σπρίνγκφιλντ, αφαίρεσε τοιχογραφία, η οποία ειρωνευόταν Ασιάτη.

Ανάλογη απόπειρα «ιδεολογικής ακύρωσης» έχει υποστεί και ο ήρωας γαλλικών παιδικών βιβλίων «Μπαμπάρ ο Ελέφαντας», τον οποίο πολλοί κατηγορούν για αναπαραγωγή αποικιοκρατικών και ρατσιστικών στερεοτύπων με στόχο τους Αφρικανούς. Επικρίσεις έχει δεχθεί και το έργο της Αμερικανίδας συγγραφέα Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» για την απεικόνιση των αυτοχθόνων της Αμερικής ως απολίτιστων και αδαών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή