ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για απαλλαγή από τη μάσκα μέσω εμβολίου

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα για απαλλαγή από τη μάσκα μέσω εμβολίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να ανακοινώσει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και μία ενθαρρυντική αλλαγή: Να επιτρέπονται δηλαδή μικρές συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο χωρίς χρήση μάσκας υπό τον όρο και οι υπόλοιποι συναθροιζόμενοι να είναι επίσης εμβολιασμένοι. 

Μία πρόγευση των μέτρων έδωσε τη Δευτέρα ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, φέρνοντας το εξής παράδειγμα: 

«Ας πούμε μία θυγατέρα που έρχεται έξω από την πόλη και η οποία έχει διπλά εμβολιαστεί. Μαζί της μπορεί να είναι ο πατέρας της και η μητέρα της, επίσης διπλά εμβολιασμένοι. Και ίσως και ένας γείτονας που και αυτός θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου».

Αν και οι μικρές εσωτερικές συγκεντρώσεις με άλλους επίσης εμβολιασμένους δεν είναι το «πάρτι απελευθέρωσης» που αναμένει η πλειονότητα των Αμερικανών, οι επικείμενες ανακοινώσεις δεν παύει να συνιστούν το πρώτο σινιάλο επί διακυβέρνησης Μπάιντεν για μερική χαλάρωση των περιορισμών.

Χθες Τρίτη ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε ότι αίρεται η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα και ότι θα ξανανοίξουν όλα τα καταστήματα την επόμενη εβδομάδα. «Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουμε στο 100%», είπε, εκτιμώντας ότι πλέον «υπάρχουν τα μέσα για να προστατευτεί» ο πληθυσμός.

Ο κυβερνήτης του Μισισίπι, Τέιτ Ριβς, έλαβε μια παρόμοια απόφαση σήμερα.

Μολονότι τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση είναι λιγότερα, σε πανεθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με τα νούμερα που καταγράφονταν πριν από μερικές εβδομάδες, η Ουαλένσκι είπε ότι ανησυχεί γιατί ο μέσος όρος των επτά ημερών δείχνει μια ελαφρά αύξηση των νέων μολύνσεων και των θανάτων. «Η κούραση μας καταβάλλει και τα μέτρα που λάβαμε για να σταματήσουμε την πανδημία σήμερα πολύ συχνά τα αγνοούμε κατάφωρα», σχολίασε.

«Είτε είναι υποχρεωτικό είτε όχι, ως άτομα και ως κοινότητες, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε τις σωστές υγειονομικές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους», κατέληξε.

Με πληροφορίες από AFP, Fox Νews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή