Η Γαλλία διέλυσε ακροδεξιά οργάνωση

Η Γαλλία διέλυσε ακροδεξιά οργάνωση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη διάλυση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ταυτοτική Γενιά» («Generation Identitaire») διέταξε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου. «Υπεγράφη σήμερα το διάταγμα διάλυσης της οργάνωσης για προπαγάνδα υπέρ των διακρίσεων, ρητορική μίσους και πράξεις βίας, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της δημοκρατίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, δημοσιεύοντας το κείμενο της απαγόρευσης κάτω από το μήνυμα.

«Η “Generation Identitaire” και ορισμένα από τα μέλη της προάγουν τον ρατσισμό και το μίσος εναντίον των μειονοτήτων, ενώ η δομή της οργάνωσης είναι παραστρατιωτική, θυμίζοντας ιδιωτική πολιτοφυλακή», αναφέρει η απαγόρευση. Το ακροδεξιό κίνημα αμφισβητεί τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, με τον δικηγόρο Πιερ-Βενσάν Λαμπέρ να ανακοινώνει την πρόθεση των πελατών του να καταθέσουν ένσταση στη διοικητική δικαιοσύνη για ακύρωση του διατάγματος.

Η οργάνωση «Generation Identitaire» ιδρύθηκε το 2012 στη Λυών από παλαιά μέλη της «Unite Radicale», μέλος της οποίας είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει στις 14 Ιουλίου του 2002 τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Διαθέτει σήμερα 2.800 εγγεγραμμένα μέλη, αν και ειδικοί του ακροδεξιού χώρου εκτιμούν ότι τα ενεργά μέλη δεν ξεπερνούν τα 800. Η «Ταυτοτική Γενιά» είναι ιδιαίτερα παρούσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνοντας συχνά εντυπωσιακές, αν και μικρής κλίμακας, ακτιβιστικές ενέργειες. Οι ιδεολογικές θέσεις της οργάνωσης συμπυκνώνονται στην καταπολέμηση της «ισλαμοποίησης» της Γαλλίας, πρεσβεύοντας την «αντιστροφή της μετανάστευσης», την εκδίωξη δηλαδή όλων των μεταναστών από το γαλλικό έδαφος.
Την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλυση της οργάνωσης είχε ανακοινώσει πρώτη φορά στις 26 Ιανουαρίου ο Νταρμανέν. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε τότε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για «αντιμεταναστευτική επιχείρηση» της οργάνωσης σε πέρασμα της οροσειράς των Πυρηναίων, σε μία προσπάθεια να απωθήσουν μετανάστες που θα επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ισπανία προς τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή