Ακραίοι Προτεστάντες αποσύρονται από τη Συμφωνία της Μεγ. Παρασκευής

Ακραίοι Προτεστάντες αποσύρονται από τη Συμφωνία της Μεγ. Παρασκευής

Παραστρατιωτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τη συμφωνία του Brexit

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος πονοκέφαλος για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από την πρόθεση των παραστρατιωτικών οργανώσεων των φιλοβρετανών προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία να αποσύρουν τη στήριξή τους στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για την περιοχή εξαιτίας ανησυχιών για τη συμφωνία περί Brexit.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Belfast Telegraph, εκπρόσωποι των σκληρών οργανώσεων των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών διαμήνυσαν στον κ. Τζόνσον ότι προσωρινά αναστέλλουν την υποχρέωσή τους να τηρούν τη λεγόμενη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (από την ημέρα που υπογράφηκε).

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμφωνία που έχει συνάψει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες σχετικά με την εξαίρεση του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, που προβλέπει το ονομαζόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, από τους κανονισμούς περί απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντίθεσή τους εκδηλώνεται σε επιστολή που προώθησαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο εκπρόσωποι των παράνομων προτεσταντικών οργανώσεων, που δεν επιθυμούν καμία διαφοροποίηση του καθεστώτος της περιοχής που οι Βρετανοί αποκαλούν Όλστερ από το καθεστώς του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να πλήξει το εμπόριο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και να αποτελέσει προηγούμενο προς όφελος των εθνικιστών Καθολικών.

Πάντως οι παραστρατιωτικές οργανώσεις επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι προς το παρόν δεν προτίθενται να αναλάβουν κάποια ένοπλη δράση – απλώς αντιτίθενται στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει τυχόν βίαια επεισόδια από ακραίους που θα ενθαρρυνθούν από την απόσυρση της στήριξης στη Συμφωνία.

Η συμφωνία του 1998, γνωστή επίσης ως Συμφωνία του Μπέλφαστ, έθεσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία και έχει τηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τότε.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο να σεβαστεί απολύτως τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής κατά την απόσυρσή του από την ΕΕ, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αρνηθούν να συνάψουν ξεχωριστή διμερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή