ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες θέτουν σε επιτήρηση το AfD

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες θέτουν σε επιτήρηση το AfD

Υπό επιτήρηση θέτουν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στην πρώτη τέτοια επίσημη δράση του γερμανικού κράτους κατά ενός κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένη την απόλυτη απαγόρευση σε οτιδήποτε πλησιάζει τα εθνικοσοσιαλιστικά κηρύγματα, η Γερμανία μπορεί πλέον μέσω των μυστικών της υπηρεσίων να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και άλλες μορφές επικοινωνίας του κόμματος με τις ακραίες για το πολιτικό σύστημα θέσεις.

Πρόκειται γενικά για την πρώτη επίσημη κίνηση μεγάλου δυτικού κράτους κατά σημαντικού σε επιρροή κόμματος που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, απειλώντας το με εξοστρακισμό από την πολιτική αλλά και νομικές συνέπειες, μετά και την καταδίκη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση της δράσης του AfD έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος λόγω των επικείμενων εκλογών που θα φέρουν την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας μετά 16 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η βασική αποστολή της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, που ονομάζεται Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, είναι να προστατεύει το πολίτευμα από απειλές όπως εκείνη που έφερε στην εξουσία το κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ το 1933 μέσω του δημοκρατικού συστήματος.

Το AfD, που στις τελευταίες εκλογές το 2017 αποκόμισε το 13% των ψήφων, έχει στήριξη που αγγίζει το 20% στην πρώην Ανατολική Γερμανία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ενώ βουλευτές του τακτικά φιλοξενούνται στη Μόσχα από Ρώσους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: The New York Times