«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπαρκή εμβόλια κατά της COVID-19 προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες Αμερικανοί θα διαθέτουν οι ΗΠΑ στο τέλος Μαΐου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μεταφέροντας το ορόσημο αυτό δύο μήνες νωρίτερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ταυτόχρονα, προειδοποίησε τους πολίτες να επαγρυπνούν επειδή ο «πόλεμος δεν έχει τελειώσει» και τα μεταλλαγμένα στελέχη προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς. 

Σήμερα το Kέντρο Eλέγχου Λοιμώξεων (CDC) αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες σε σπίτια χωρίς μάσκα. Σύμφωνα με τις μέχρι χθες διαθέσιμες πληροφορίες, η χαλάρωση θα γίνει πολύ προσεκτικά και η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους θα συνεχίσει να συνιστάται ακόμη και για τους εμβολιασμένους. 

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται, ωστόσο, κάποιες πολιτείες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, για άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στις 10 Μαρτίου. Ο Αμποτ ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα κάθε είδους δραστηριότητας χωρίς περιορισμούς. 

Σε δυσμενή θέση

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκεται και η Ευρώπη. Η Αυστρία εξασφάλισε 100.000 επιπλέον δόσεις εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες κάτοικοι της Σβαζ στο Τιρόλο, που έχει μεταβληθεί σε επιδημική εστία του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων προχώρησε και η κυβέρνηση της Σλοβακίας, επιβάλλοντας καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 μ.μ. μέχρι 5 π.μ. τουλάχιστον ώς τις 19 Μαρτίου. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Unicef δείχνουν ότι τα σχολεία, στα οποία φοιτούσαν 168 εκατ. παιδιά παγκοσμίως, παρέμειναν κλειστά σχεδόν ολόκληρη την τελευταία χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον 214 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν πάνω από τα τρία τέταρτα της σχολικής τους χρονιάς με φυσική παρουσία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ημέρα εμβολιασμού διασήμων ήταν η χθεσινή. Στη «βασίλισσα» της μουσικής κάντρι Ντόλι Πάρτον χορηγήθηκε το εμβόλιο της Μoderna για την ανάπτυξη του οποίου είχε δωρίσει πέρυσι ένα εκατομμύριο δολάρια. Ενθουσιασμένη από την ευκαιρία που της δόθηκε να προστατευθεί από τον θανατηφόρο ιό, η Ντόλι Πάρτον ανέβασε στο Twitter βίντεο με τον εμβολιασμό της, σημειώνοντας: «Δεν είμαι μόνο αρκετά μεγάλη για να εμβολιαστώ, είμαι και αρκετά έξυπνη για να το αποφασίσω». 

Τέλος, γενική κατακραυγή κατά της ισπανικής βασιλικής οικογένειας πυροδότησαν οι φήμες περί εμβολιασμού των θυγατέρων του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος που παραμένει αυτοεξόριστος στο Αμπου Ντάμπι. Οι πριγκίπισσες Κριστίνα 55 ετών και Ελένα 57, φέρονται να εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Εμιράτο τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή