Μομφή για τις μάσκες εις βάρος του Σπαν

Μομφή για τις μάσκες εις βάρος του Σπαν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η απευθείας ανάθεση συμβολαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε εταιρεία της εκλογικής του περιφέρειας έρχεται, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, να κλονίσει την πολιτική καριέρα του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Χθες, η εφημερίδα Zeit δημοσίευσε έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, την ώρα που δεν έχει διευκρινισθεί το πόθεν έσχες υπερπολυτελούς κατοικίας που αγόρασε ο υπουργός το καλοκαίρι. 

Επίσης, η κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ετοιμάζεται να συμφωνήσει στο να καταρτιστεί επίσημος κατάλογος από «λομπίστες» (εκπροσώπους εταιρικών και άλλων συμφερόντων) μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γκέοργκ Νίσλαϊν, μεσολάβησε στο υπουργείο Υγείας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και έλαβε από ενδιαφερόμενη εταιρεία αμοιβή 660.000 ευρώ.

Η ασυλία του Νίσλαϊν ήρθη και οι Αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο γραφείο του στη Βουλή και στους προσωπικούς του υπολογιστές. Προχθές δόθηκαν στη δημοσιότητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η υπόθεση ήταν σε γνώση του Σπαν. Για την υπόθεση αυτή ο Σπαν δηλώνει ότι απλώς είχε τακτική συνεργασία με τον Νίσλαϊν, επειδή ο βουλευτής είχε ειδίκευση στον τομέα της υγείας, ενώ για την ανάθεση του 1 δισ. στην εταιρεία Fiege ο Σπαν υπογραμμίζει ότι όλα όφειλαν να γίνουν αστραπιαία, λόγω της άμεσης ανάγκης για υγειονομικό υλικό. Αντικείμενο του συμβολαίου, που υπεγράφη πέρυσι στα τέλη Μαρτίου, ήταν η ταχεία διανομή εκατομμυρίων μασκών σε όλη τη γερμανική επικράτεια και η Zeit διερωτάται γιατί προτιμήθηκε μία οικογενειακή επιχείρηση φίλων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από την ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού αντί εταιρειών με μεγάλη εμπειρία στον τομέα, όπως η DHL ή η DB Schenker. Οπως φαίνεται, λίγες εβδομάδες αργότερα και αφού η Fiege είχε γονατίσει από το μέγεθος της πρόκλησης, μία από τις δύο προαναφερθείσες μεγάλες εταιρείες εκλήθη να διευκολύνει την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η Fiege είχε λάβει για τη διανομή υλικού αλλά και για την προμήθεια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δικού της υλικού ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Η υπόθεση έρχεται ενώ ο Σπαν δέχεται όλο και σφοδρότερη κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας. «Αν το πρώτο κύμα τον ανέβασε, το τρίτο τον βουλιάζει» σχολίασε παρατηρητής, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για έλλειψη σχεδίου, «την οποία συγκαλύπτει με ανιαρές κοινοτοπίες περί ομαδικής προσπάθειας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή