ΗΠΑ: Οικογενειακές μπίζνες μέσω του υπουργείου

ΗΠΑ: Οικογενειακές μπίζνες μέσω του υπουργείου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκθεση-καταπέλτη κατά της πρώην υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ Ιλέιν Τσάο –συζύγου του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ– δημοσίευσε η ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου, στην οποία αποκαλύπτεται ότι η Τσάο «εκμεταλλεύθηκε τον θώκο της και κεφάλαια φορολογουμένων, με στόχο την εξυπηρέτηση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Η έρευνα της υπηρεσίας έδειξε ότι η γεννημένη στην Ταϊβάν Τσάο, που υπήρξε υπουργός Εργασίας για οκτώ χρόνια υπό τον πρόεδρο Μπους τον νεότερο, είχε οργανώσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα το 2017, προσκαλώντας πολλά μέλη της οικογένειάς της. Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη της Τσάο περιελάμβανε ομιλίες στο Ναυτικό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και στο Πανεπιστήμιο Ζιάο Τονγκ, τα οποία έχουν δεχθεί δωρεές από τη φιλανθρωπική οργάνωση της τότε υπουργού. Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» για τα σχέδια της επίσκεψης, είχε οδηγήσει την Τσάο σε ακύρωση του ταξιδιού.

Η πρώην υπουργός αποδείχθηκε ότι ζήτησε από υφισταμένους της στο υπουργείο να βοηθήσουν τον εφοπλιστή πατέρα της, Τζέιμς Τσάο, στην προώθηση του βιβλίου του και στην εκπόνηση διαφημιστικής εκστρατείας για τη βελτίωση των πωλήσεών του. Η Τσάο ζήτησε από υπαλλήλους του υπουργείου Μεταφορών να οργανώσουν παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα της κατά του διάρκεια του ακυρωθέντος ταξιδιού στην Κίνα, καθώς και να «διορθώσουν» το λήμμα της σελίδας του πατέρα της στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Η υπουργός και οι βοηθοί της χρησιμοποίησαν σύστημα επαγγελματικού φωτισμού, ιδιοκτησίας του υπουργείου, για την παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα της σε βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης. Το σύστημα φωτισμού ουδέποτε επεστράφη στη θέση του στο υπουργείο.

Η Τσάο αποδείχθηκε επίσης ότι χρησιμοποιούσε συστηματικά προσωπικό και κεφάλαια του υπουργείου για οικογενειακά της θέματα, όπως την επισκευή οικιακών συσκευών του πατέρα της και την αποστολή με υπηρεσιακά οχήματα του χριστουγεννιάτικου στολισμού της ιδιωτικής κατοικίας της.