Όλο και πιο κοντά στο ρωσικό εμβόλιο η Αυστρία
ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Όλο και πιο κοντά στο ρωσικό εμβόλιο η Αυστρία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, είχε σήμερα συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη επιβεβαίωσε το απόγευμα σχετική είδηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

«Ο διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου ‘Αμεσων Επενδύσεων (RFPIΚιρίλ Ντμιτρίγιεφ βρέθηκε για αρκετές ώρες στη Βιέννη για να συναντήσει Αυστριακούς εταίρους. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητική και παραγωγική ατμόσφαιρα», ανέφερε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιούμπινσκι.

Με τη σημερινή συνάντηση των Σεμπάστιαν Κουρτς και Κιρίλ Ντμιτρίγιεφ, η Αυστρία και η Ρωσία συνέχισαν τις εντατικές επαφές σχετικά με πιθανή παράδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V όπως και ενδεχόμενη παραγωγή του στην Αυστρία.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο.

«Συζητήθηκαν, αναλυτικά, ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του», αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία επισημαινόταν ότι η πρωτοβουλία προήλθε από την αυστριακή πλευρά.

Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».

Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνο η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες».

«Εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών», τόνιζε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί».

Ασκώντας κριτική για τον «επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό» των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης, καθώς και την «ταχύτητα έγκρισης» τους, θεωρώντας, όπως τονίζει, «προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων».

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτώμαστε αποκλειστικά από την Ε.Ε. για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή