Αυξημένοι κίνδυνοι για τις γυναίκες στην πανδημία

Αυξημένοι κίνδυνοι για τις γυναίκες στην πανδημία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες που ζουν και εργάζονται στα κράτη της Ευρωπαϊκής Eνωσης έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και σε άλλες θέσεις εργασίας που απαιτούν άμεσες επαφές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιεύτηκε χθες. Οι κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών έχουν αυξηθεί όπως και ο φόρτος εργασίας τους και οι προκλήσεις για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι γυναίκες ανέλαβαν επίσης περισσότερες ευθύνες φροντίδας κατά τη διάρκεια των lockdowns.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία ότι τα σκληρά επιτεύγματα των τελευταίων ετών έχουν ανατραπεί… η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών κερδίζεται σκληρά αλλά χάνεται εύκολα», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων, η πανδημία έχει επίσης αυξήσει την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, γεγονός που έχει επηρεάσει την ασφάλειά τους, με τα ποσοστά της βίας να αυξάνονται στη Γαλλία, στη Λιθουανία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία από το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020.

Οι γυναίκες κάλυψαν περισσότερες θέσεις εργασίας που απαιτούσαν προσωπική επαφή σε σχέση με τους άνδρες και έχουν πληγεί περισσότερο από τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε τομείς και επαγγέλματα με χαμηλότερες αποδοχές, όπως η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο ή οι προσωπικές υπηρεσίες, τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στις αγορές εργασίας που πλήττονται από την κρίση της COVID-19», ανέφερε η έκθεση.

Η απασχόληση των γυναικών στην Ε.Ε. μειώθηκε ελαφρώς περισσότερο από την ανδρική απασχόληση κατά την έναρξη της πανδημίας και οι γυναίκες από τότε αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, στους τομείς υπηρεσιών που δεν διαταράχθηκαν λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους, όπως η πληροφόρηση και η επικοινωνία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι ασφάλειες, είδαν αύξηση στα ποσοστά απασχόλησης, στους οποίους ωστόσο απασχολούνται κυρίως άνδρες. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι τάσεις αυτές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, διευρύνοντας το χάσμα των συντάξεων μεταξύ των δύο φύλων και την ένταση άλλων ανισοτήτων στις επόμενες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή