ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικά τεχνάσματα

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικά τεχνάσματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ψήφιση του πακέτου οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων καθυστέρησε την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, απαιτώντας από τους κλητήρες της Γερουσίας να διαβάσουν από το βήμα τις 628 σελίδες του σχεδίου, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία του. Η κίνηση του Τζόνσον, Ρεπουμπλικανού από το Ουισκόνσιν, δεν αναμένεται να οδηγήσει τους συναδέλφους του σε αλλαγή στάσης, με τους Δημοκρατικούς να σχεδιάζουν να προωθήσουν την ψήφισή του μετά την ολοκλήρωση της παρελκυστικής τακτικής του Τζόνσον, που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία για λίγες ημέρες. Το πακέτο αφορά τη χρηματοδότηση κέντρων εμβολιασμού, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την αποζημίωση ανέργων, την αποστολή απευθείας οικονομικής βοήθειας σε κάθε Αμερικανό πολίτη και τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων με προνομιακούς όρους.

Οι κανόνες της Γερουσίας επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές, παρότι οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν την ψήφιση του μέτρου. Ο Τζόνσον δεν ανέλαβε ο ίδιος το πληκτικό έργο της ανάγνωσης του κειμένου, αποδίδοντας την ευθύνη σε νομικό, κλητήρα της αίθουσας και στους βοηθούς του, που ξεκίνησαν την ανάγνωση του κειμένου σε βάρδιες. «Το μόνο που θα πετύχει είναι να προκαλέσει πονόλαιμο στους κλητήρες της Γερουσίας, οι οποίοι εργάζονται ήδη πολύ σκληρά. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω θερμά για το έργο τους σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένης και της σκληρής αυτής υποχρέωσης», είπε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας, γερουσιαστής Τσακ Σούμερ. Για πολλές ώρες την Πέμπτη, ο επικεφαλής των κλητήρων Τζον Μερλίνο και οι συνάδελφοί του διάβαζαν το κείμενο σε βάρδιες των 20 με 30 λεπτών, σκυμμένοι πάνω από ξύλινο αναλόγιο, αρθρώνοντας προσεκτικά κάθε εξαίρεση, εδάφιο και πίστωση του πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Η φωνή του κ. Μερλίνο απέκτησε μία «νότα» ενόχλησης, όταν η ανάγνωση συνεχίστηκε πέρα από την ώρα του δείπνου και όταν ο κλητήρας διάβαζε την παράγραφο 4006, για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση δαπανών κηδειών για θανάτους από την πανδημία. Το πρωί της Πέμπτης, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχε ρίξει την καθοριστική ψήφο, για την έναρξη της συζήτησης ενώπιον της Γερουσίας, την οποία διέκοψε ο Τζόνσον με το παρελκυστικό του τέχνασμα. Από τη μεριά του, ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τους κλητήρες, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος. Το αίτημά του έγινε δεκτό καθώς ο κανονισμός της Γερουσίας ορίζει ότι τα άρθρα νομοσχεδίου μπορούν να μην αναγνωσθούν στην αίθουσα για λόγους εξοικονόμησης χρόνου, μόνο με τη συναίνεση όλων των παρόντων νομοθετών. Αντίθετα, ο Τζόνσον απαίτησε την ανάγνωση του συνόλου του νομοσχεδίου.

«Λυπάμαι για τους κλητήρες, που θα αναγκαστούν να το απαγγείλουν, αλλά είναι σημαντικό. Ολοι θα έπρεπε να το διαβάσουν», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, για να αποκαλύψει ότι μετά την ανάγνωση, σχεδιάζει να καταθέσει σειρά ενστάσεων σε τροπολογίες. Η Γερουσία έχει θεσπίσει από το 1789 την πρόσληψη κλητήρων. Πάνω από 12 υπάλληλοι μοιράζονται σήμερα την ευθύνη της σύνταξης πρακτικών συζητήσεων, της τήρησης απουσιολογίου και άλλων διαδικαστικών θεμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή