Ελβετία: Ψήφος για απαγόρευση της μπούρκας

Ελβετία: Ψήφος για απαγόρευση της μπούρκας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν με σχετικά μικρή πλειοψηφία πρόταση του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος να απαγορευθούν τα καλύμματα προσώπου, σε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή και θεωρήθηκε τεστ για τη στάση της χώρας απέναντι στους Mουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το μέτρο εγκρίνεται με ποσοστό 51,2% με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία κοντά το 50% του εκλογικού σώματος.

Η πρόταση που υποβλήθηκε σε ψηφοφορία βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν αναφέρει ευθέως το Ισλάμ και έχει σκοπό επίσης να απαγορεύσει τη χρήση μάσκας από βίαιους διαδηλωτές. Ωστόσο Ελβετοί πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι αποκάλεσαν την πρόταση «απαγόρευση της μπούρκα».

Η κυβέρνηση θεώρησε ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αλλά υπέστη ήττα στην κάλπη, κυρίως λόγω της στήριξης στην πρόταση από τη γαλλόφωνη Ελβετία, κάτι που ενδεχομένως δείχνει και την επιρροή από τα ακροδεξιά κηρύγματα και στη γειτονική Γαλλία.

«Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου «σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού Ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία».

Η πρόταση είχε προηγηθεί χρονικά της πανδημίας της COVID-19 –εξαιτίας της οποίας απαιτείται από όλους τους ενήλικες να φορούν μάσκα σε πολλούς χώρους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης– και συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη το 2017 προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η πρόταση θεωρείται ότι επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το Ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009. Δύο καντόνια απαγορεύουν ήδη τη χρήση καλυμμάτων προσώπου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της χώρας έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα» για τους Μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι «ανοίγει παλαιά τραύματα, επεκτείνει περαιτέρω και στέλνει σαφές μήνυμα αποκλεισμού της μουσουλμανικής μεινότητας» και ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση στα δικαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, RTS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή