Η ζωή μετά το εμβόλιο: Οι πρώτες οδηγίες χαλάρωσης στις ΗΠΑ

Η ζωή μετά το εμβόλιο: Οι πρώτες οδηγίες χαλάρωσης στις ΗΠΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Τις πρώτες οδηγίες σχετικής χαλάρωσης των κανόνων πρόληψης για άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί έναντι της Covid -19 εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDS).

Βάσει αυτών επιτρέπονται πλέον οι συγκεντρώσεις σε μικρές ομάδες με άτομα από άλλα νοικοκυριά χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας ή τήρηση φυσικής απόστασης ακόμη και αν κάποιοι από τους συναναστρεφόμενους  δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δημόσια οδηγία υγείας προς τον στόχο της επανόδου σε μίας μορφή κανονικότητας για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, ή τη δόση του (μονοδοσικού) εμβολίου της Johnson & Johnson. 

Ως πλήρες εμβολιασμένο θεωρείται ένα άτομο μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων από την τελευταία δόση, διάστημα που επιτρέπει στον οργανισμό να κτίσει αντισώματα απέναντι στον ιό.

«Η οδηγία αυτή αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες», αναφέρει το CDC στην ανακοίνωσή του.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να φοράνε μάσκες ή να τηρούν τις αποστάσεις.

Και επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε μικρές ομάδες ακόμη και σε ένα σπίτι  οι ένοικοι του οποίου δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το CDC, «οι πλήρως εμβολιασμένοι παππούδες και γιαγιάδες θα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους με τα μη εμβολιασμένα υγιή παιδιά και εγγόνια τους χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν απόσταση, υπό την προϋπόθεση ότι κανένα από τα μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειας δεν κινδυνεύει από σοβαρή COVID-19 ».

«Αυτή είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη οδηγία», δήλωσε ο Δρ Ρίτσαρντ Μπέσερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Wood Johnson και πρώην διευθύνων σύμβουλος του CDC, επισημαίνοντας πως «αυτό ανοίγει την πόρτα για τους παππούδες και τις γιαγιάδες να συναντηθούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους χωρίς μάσκες, σε εσωτερικούς χώρους, για μια ωραία αγκαλιά».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, ωστόσο, δεν υποδηλώνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα όπως αυτή ήταν το 2019.

Σε δημόσιους χώρους ή γύρω από ευάλωτα άτομα στις επιπλοκές του Covid-19, τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, ανέφερε το CDC. «Συνεχίστε το πλύσιμο των χεριών. Φορέστε μάσκες σε δημόσιους χώρους και συνεχίστε να τηρείτε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αποφύγετε πολυσύχναστες περιοχές. Αναζητήστε τεστ για την Covid-19 εάν εμφανιστούν συμπτώματα».

Οι νέες οδηγίες αρχικά αναμένονταν την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστέρησαν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον Οργανισμό, ώστε να «απλουστεύσει τη γλώσσα» με στόχο να είμναι εύληπτες στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις (59 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα έλαβαν και τις δύο δόσεις). Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 10% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο, την ώρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί αρκετά εμβόλια για κάθε Αμερικανό έως τα τέλη Μαΐου.

Πηγή: NBC