Τουρκική βοήθεια για το Αφγανιστάν ζήτησαν οι ΗΠΑ

Τουρκική βοήθεια για το Αφγανιστάν ζήτησαν οι ΗΠΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και το Κουρδικό δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας για ένα ζήτημα που θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες προ πιεστικών διλημμάτων: την αναζήτηση εξόδου κινδύνου από το Αφγανιστάν. 

Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η Ουάσιγκτον πιέζει για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Το σχετικό ρεπορτάζ επικαλείται σχετική επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι. 

«Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να φιλοξενήσει ανωτάτου επιπέδου συνάντηση των δύο πλευρών ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ειρήνης», αναφέρεται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ στην επιστολή. Επιπλέον, ο Μπλίνκεν φέρεται να προειδοποιεί τον Αφγανό πρόεδρο ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι Ταλιμπάν απειλούν να δρέψουν σημαντικά εδαφικά κέρδη εις βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, με δυσπιστία υποδέχθηκαν τις εξαγγελίες Ερντογάν περί «σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προσωπικότητες και ακτιβιστές. Αντιπροσωπευτική από αυτήν την άποψη ήταν η αντίδραση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά. «Ως κάποιος που υφίσταται την αδικία σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό εδώ και τρία και πλέον χρόνια, ενώ ταυτόχρονα γίνομαι μάρτυρας άλλων πολιτικών διώξεων, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της σχέσης μεταξύ Δικαιοσύνης και πολιτικής», δήλωσε ο Καβαλά.

Ο Καβαλά συνελήφθη για πρώτη φορά το 2017 με κατηγορίες περί υποκίνησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, το 2013. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον περασμένο χρόνο, αλλά αμέσως τον συνέλαβαν εκ νέου με άλλες, αυτή τη φορά για υποτιθέμενη ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. «Από τότε που διατηρώ αναμνήσεις, η Δικαιοσύνη έπαιζε ρόλο στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων. Αλλά η ανάθεση στη Δικαιοσύνη κομβικού ρόλου στην εξάλειψη πολιτικών αντιφρονούντων είναι κάτι πρωτοφανές», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή