Νίκη της Ακροδεξιάς για απαγόρευση της μπούρκας στην Ελβετία

Νίκη της Ακροδεξιάς για απαγόρευση της μπούρκας στην Ελβετία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΝΗ. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν οριακά την απαγόρευση της κάλυψης προσώπου δημοσίως, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκας ή της νικάμπ που φορούν μουσουλμάνες γυναίκες. Η πρόταση υποβλήθηκε από το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), του οποίου η εκστρατεία περιείχε συνθήματα όπως «Σταματήστε τον εξτρεμισμό». Η πρόταση του δημοψηφίσματος της Κυριακής δεν ανέφερε άμεσα το Ισλάμ και αποσκοπούσε κυρίως στο να σταματήσουν οι βίαιοι διαδηλωτές να φορούν μάσκες. Ωστόσο, η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε ευρέως «απαγόρευση της μπούρκας». Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόταση πέρασε με 51,2% έναντι 48,8%. Η ελβετική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην απαγόρευση, λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη του κράτους να υπαγορεύσει στις γυναίκες τι να φορούν. 

«Είναι κοροϊδία που το SVP υποκρίθηκε ότι είναι σωτήρας των γυναικών», δήλωσε η βουλευτής Ταμάρα Φουνιτσιέλο, πρόεδρος του γυναικείου κινήματος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Αυτό το κόμμα θεώρησε ότι ο βιασμός στον γάμο δεν είναι προβληματικός, αρνείται την ανισότητα των μισθών και αντιτίθεται, ακόμα και σήμερα, σε οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης των γυναικών σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε. «Η σημερινή απόφαση ανοίγει παλιά τραύματα και επεκτείνει περαιτέρω την αρχή της νομικής ανισότητας», δήλωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, σχεδόν καμία γυναίκα στην Ελβετία δεν φοράει μπούρκα και ένα μικρό ποσοστό φοράει νικάμπ. Περίπου το 5% του πληθυσμού των 8,6 εκατομμυρίων είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι προέρχονται από την Τουρκία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η Γαλλία απαγόρευσε την κάλυψη ολόκληρου του προσώπου δημόσια το 2011, ενώ η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Βουλγαρία έχουν επιβάλει πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις στην κάλυψη του γυναικείου προσώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή