Νέα καθυστέρηση αναμένει η Κομισιόν από AstraZeneca

Νέα καθυστέρηση αναμένει η Κομισιόν από AstraZeneca

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λιγότερο από το 40% των δόσεων που έχει δεσμευθεί να παραδώσει το β΄ τρίμηνο αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την AstraZeneca. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικές εφημερίδες, ανέφερε ότι η Ε.Ε., σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, θα λάβει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 το τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Πρόκειται περίπου για διπλάσιες δόσεις τον μήνα συγκριτικά με τον Μάρτιο, ωστόσο αποτελεί έκπτωση σε σχέση με τα μέχρι πρότινος αναμενόμενα. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε αυτήν την εκτίμηση περιλαμβάνονται δόσεις από την Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να παραδώσει 50-55 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Ιουνίου (αν λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την προσεχή Πέμπτη). Σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή, η Επιτροπή αυτή τη στιγμή περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει μόλις 70 από 180 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί προς την Ε.Ε. το β΄ τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει υποσχεθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου –έναντι αρχικών δεσμεύσεων για 120 εκατομμύρια– και είχε παραδώσει έως χθες μόλις 10,7 εκατομμύρια δόσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων την 1η Φεβρουαρίου, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει για 300 εκατομμύρια δόσεις το β΄ τρίμηνο χωρίς να συνυπολογίζεται η Johnson & Johnson (ούτε η CureVac, της οποίας το εμβόλιο, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα εγκριθεί το αργότερο στις αρχές Ιουνίου). Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πιο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (23.2), ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι η Ε.Ε. αναμένει παραδόσεις 300 εκατομμυρίων δόσεων «των τριών εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί» κατά το β΄ τρίμηνο.

Σε ερώτηση της «Κ», ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δεν έκανε σχόλιο σχετικά με την AstraZeneca και την αδυναμία της να τηρήσει τους όρους της σύμβασης προαγοράς με την Ε.Ε. Τόνισε, πάντως, ότι οι εκτιμήσεις για τις αναμενόμενες δόσεις χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα.

Το Reuters είχε μεταδώσει (23.2) πως η AstraZeneca είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι θα παρέδιδε λιγότερα από το 50% των δόσεων του β΄ τριμήνου. Η εταιρεία είχε διαψεύσει το ρεπορτάζ, ισχυριζόμενη ότι το ποσοστό αυτό αφορούσε την προμήθεια μόνο από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και ότι θα χρησιμοποιούσε μονάδες παραγωγής εκτός Ε.Ε. για να εφοδιάσει τα κράτη-μέλη. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, είχε πει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια «ώστε να μπορέσουμε το β΄ τρίμηνο να φθάσουμε τις ποσότητες τις οποίες είχαμε προβλέψει». Δεν είχε δηλώσει ευθέως, ωστόσο, ότι ο στόχος των 180 εκατομμυρίων δόσεων θα επιτευχθεί.
Παράλληλα, προχθές, σύμφωνα με ανάρτηση Ούγγρου αξιωματούχου στο Facebook, η Moderna έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόνο 3,4 από τα 10 εκατομμύρια δόσεις τις οποίες έχει δεσμευθεί να παραδώσει στην Ε.Ε. κατά το α΄ τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή