Κορωνοϊός: «Κανονικότητα», μέρος 1ον

Κορωνοϊός: «Κανονικότητα», μέρος 1ον

Άνοιξαν σχολεία στην Αγγλία, οδηγίες CDC για τους εμβολιασμένους στις ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σταδιακά η «μεγάλη απόψυξη», η χαλάρωση, δηλαδή, των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. To Ισραήλ, που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή των εμβολιασμών, άνοιξε την Κυριακή εστιατόρια, μπαρ και καφενεία για τους κατόχους «πράσινου πάσου», όσους δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πρόκειται για περίπου το 40% του πληθυσμού.

Προς περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων οδεύει και η Γερμανία, μπαίνοντας στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας. Ετσι με βάση την επιδημιολογική εικόνα κάθε κρατιδίου, θα επιτραπεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό καταναλωτών. Με παρόμοια μέτρα θα επαναλειτουργήσουν γκαλερί και μουσεία. Θύμα της πανδημίας, ωστόσο, φαίνεται ότι έπεσε και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Μέρκελ λίγες μόλις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές της επόμενης Κυριακής σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο. Το κόμμα κλυδωνίστηκε από την αποκάλυψη ότι δύο βουλευτές του αποκόμισαν οφέλη από τα κρατικά συμβόλαια για την προμήθεια μασκών. Ενας από τους εμπλεκόμενους βουλευτές, ο Νίκολας Λέμπελ, παραιτήθηκε χθες από την έδρα του και δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική. O δεύτερος, ο Γκέοργκ Νίουσλαϊν, ανακοίνωσε ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η εμβολιαστική εκστρατεία στη Γερμανία καθυστερεί με αποτέλεσμα να έχει εμβολιαστεί μόνο το 3% του πληθυσμού. Οι Γερμανοί δεν μπορούν ακόμα να κάνουν το δωρεάν εβδομαδιαίο τεστ στο φαρμακείο, που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, λόγω ανεπάρκειας υποδομών. 

Εκατομμύρια μαθητές στην Αγγλία επέστρεψαν χθες στα θρανία, έπειτα από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης. Στα δημοτικά τα παιδιά δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν έχουν υποχρέωση να φορούν μάσκα. H επιστροφή των εφήβων στα γυμνάσια και λύκεια γίνεται σταδιακά με τα παιδιά να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και να πρέπει να φορούν μάσκα. Ταυτόχρονα και οι οίκοι ευγηρίας άνοιξαν τις πόρτες τους σε συγκεκριμένους επισκέπτες, φίλους ή συγγενείς των ηλικιωμένων. Οι όροι για τη συνάντηση είναι η πραγματοποίηση τεστ, η χρήση μάσκας και η κατά το δυνατόν τήρηση των αποστάσεων. 
Επιστροφή στην κανονικότητα και στις ΗΠΑ. Στην Καλιφόρνια, από την 1η Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν η Ντίσνεϊλαντ, τα θεματικά πάρκα και τα στάδια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), που εκδόθηκαν χθες, όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου μπορούν, δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό, να συναθροίζονται, χωρίς κανένα μέτρο, με άλλους, επίσης εμβολιασμένους σε ιδιωτικούς χώρους. Οφείλουν, όμως, να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης μπορούν να συναντώνται σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκες και αποστάσεις με ανεμβολίαστα μέλη μόνον μιας οικογένειας, όπως τα παιδιά και τα εγγόνια τους, εφόσον αυτά είναι υγιή και δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από COVID-19.

Tέλος, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και η σύζυγός του Ασμα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή