Υποσκάπτονται τα δικαιώματα των γυναικών

Υποσκάπτονται τα δικαιώματα των γυναικών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Στη διαπίστωση ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ακυρώσει δεκαετίες προόδου αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χθες, Ημέρα της Γυναίκας. Ο Γκουτέρες ζήτησε από «χώρες, εταιρείες και θεσμούς» να λάβουν μέτρα που θα διευκολύνουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών. 

Οι εμπειρίες από τον ένα χρόνο πανδημίας δείχνουν ότι γυναίκες έχουν βοηθήσει στην υπέρβασή της (π.χ. η ερευνήτρια Εσλέμ Τουρετσί συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου), αλλά ταυτόχρονα έχουν υποστεί τις σφοδρότερες συνέπειες, καλούμενες να επωμιστούν τα επιπλέον βάρη. 

Στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού και να επιβαρυνθούν με τη φροντίδα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της οικιακής εργασίας. Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών που ερωτήθηκαν, υποστήριξαν ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει την επαγγελματική τους ζωή με τρόπο που δεν ισχύει για τους άνδρες συντρόφους και συζύγους τους. Παράλληλα, έρευνα του Δικτύου Μητέρων για την Ημέρα της Γυναίκας έδειξε ότι σχεδόν μία στις δύο γυναίκες φοβάται υποχώρηση στον τομέα της ισότητας των φύλων, ακόμη και επιστροφή στη δεκαετία του 1970. 

Εν τω μεταξύ, ομιλίες για την ημέρα της γυναίκας επρόκειτο να απευθύνουν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., γυναίκες βρίσκονται επικεφαλής δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων (η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αλλά το χάσμα ως προς τις διευθυντικές θέσεις παραμένει, με την ΕΚΤ να έχει μόλις 2 γυναίκες στο 25μελές συμβούλιο διοίκησης.

Πρόοδοι, από την άλλη πλευρά, σημειώνονται σε χώρες στις οποίες είναι βαθιά εδραιωμένα τα πατριαρχικά πρότυπα, όπως στο Κόσοβο, όπου μετά τις τελευταίες εκλογές, οι γυναίκες αποτελούν το 40% του Κοινοβουλίου, ενώ μια 38χρονη γυναίκα, η υπηρεσιακή πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, ήρθε πρώτη σε ψήφους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή