Οι καταγγελίες για ρατσισμό κλονίζουν το Παλάτι

Οι καταγγελίες για ρατσισμό κλονίζουν το Παλάτι

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ανησυχίες εξέφρασαν μέλη της βασιλικής οικογένειας για το χρώμα του δέρματος του Αρτσι, γιου του πρίγκιπα Χάρι και της μιγάδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ, όπως αποκάλυψε η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε το ζευγάρι στην Οπρα Γουίνφρεϊ το βράδυ της Κυριακής. Η Μαρκλ είπε ότι σκέφθηκε «σοβαρά και συστηματικά» την αυτοκτονία ενόσω ήταν μέλος του οίκου των Ουίνδσορ, ενώ τα ανάκτορα αρνήθηκαν να της προσφέρουν ψυχολογική στήριξη, καθώς κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την εικόνα του θεσμού της μοναρχίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διάρκειας δύο ωρών, η σύζυγος του Χάρι έφτασε στο όριο των δακρύων, αποκαλύπτοντας την περιφρονητική συμπεριφορά που αντιμετώπισε από μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Δεν ήθελα να ζω. Οι σκέψεις αυτές ήταν μόνιμες, τρομακτικές και πεντακάθαρες», είπε η δούκισσα του Σάσεξ, έγκυος στο δεύτερο παιδί του ζευγαριού, κορίτσι αυτή τη φορά, που αναμένεται να γεννηθεί το καλοκαίρι. Την ψυχική καταρράκωση της Μέγκαν απέδωσε η ίδια εν μέρει στην επιθετική κάλυψη που της επιφύλαξαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στην αδιαφορία των ανακτόρων. «Οταν τους ζήτησα να μου συστήσουν κάποιον για να με βοηθήσει ψυχολογικά, μου είπαν ότι αυτό δεν γίνεται, καθώς θα έβλαπτε τον θεσμό», είπε η Μαρκλ.

Η Οπρα Γουίνφρεϊ εξέφρασε την έκπληξή της και δήλωσε σοκαρισμένη από τις διηγήσεις της πρώην ηθοποιού για τις ρατσιστικές αντιλήψεις των ανακτόρων. «Ο Χάρι με ενημέρωσε για ανησυχίες και συζητήσεις στο παλάτι σχετικά με το χρώμα του δέρματος του Αρτσι, πόσο σκούρο θα ήταν κατά τη γέννησή του και τι θα σήμαινε αυτό για την εικόνα της βασιλικής οικογενείας», είπε η Μέγκαν, αναφέροντας ότι δεν σκοπεύει να αποκαλύψει ποιος εξέφρασε τις παραπάνω ανησυχίες, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για αυτόν». Τη διήγηση της συζύγου του επιβεβαίωσε ο πρίγκιπας Χάρι, λέγοντας: «Ηταν μία πολύ παράξενη συζήτηση. Υπέστην σοκ», είπε ο Χάρι, μιλώντας στην Οπρα.

Οι καταγγελίες για ρατσισμό κλονίζουν το Παλάτι-1
Πρώτο θέμα στις βρετανικές εφημερίδες οι αποκαλύψεις του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν στην Οπρα Γουίνφρεϊ (φωτ. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA).

Η παράδοση του οίκου

Η δούκισσα του Σάσεξ αποκάλυψε επίσης ότι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να προσφέρουν προσωπικό ασφαλείας για τον Αρτσι, με μέλη της βασιλικής οικογενείας να εκτιμούν ότι το παιδί δεν θα έπρεπε να αποκτήσει τίτλο ευγενείας, παρά την παράδοση του οίκου Σαξ-Κόμπουργκ Γκότα, από τον οποίο προέρχονται οι Ουίνδσορ. 

Το ζευγάρι εξήγησε ότι οι λόγοι που το οδήγησαν στην απόφασή του να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του και να εγκαταλείψει τη Βρετανία για τις ΗΠΑ ήταν η ασφυκτική πίεση από τα ΜΜΕ και η έλλειψη στήριξης από τη βασιλική οικογένεια. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να παραμείνουμε μέλη της βασιλικής οικογενείας, ενώ κι εγώ αντιμετώπισα ψυχολογικά προβλήματα από την κατάσταση αυτή», είπε ο πρίγκιπας Χάρι.

Παρότι η Μέγκαν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά εναντίον μελών της βασιλικής οικογενείας, η πριγκίπισσα αποκάλυψε ότι η Κέιτ Μίντλετον, σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, την έκανε να κλάψει το 2018 πριν από το γάμο της με τον Χάρι. Η Μαρκλ έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η Κέιτ ζήτησε αμέσως συγγνώμη. 

Βολές κατά του πατέρα του και διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, εξαπέλυσε στη συνέντευξη ο πρίγκιπας Χάρι, δηλώνοντας ότι είναι πολύ απογοητευμένος από τη στάση του. «Είχε ζήσει κάτι παρόμοιο με τον θάνατο της μητέρας μου. Γνωρίζει τι σημαίνει πόνος. Θα χρειασθεί δουλειά για να επιδιορθώσουμε τη σχέση μας, αλλά την ίδια ώρα θα τον αγαπάω πάντα», είπε ο Χάρι. Μιλώντας για τον αδελφό του, ο Χάρι είπε: «Ο Ουίλιαμ και εγώ βρισκόμαστε σε διαφορετικούς δρόμους, αλλά τον αγαπάω όπως κάθε μικρότερος αδελφός».

Επαίνους για τη γιαγιά του και βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ επεφύλασσε ο Χάρι. «Η γιαγιά μου κι εγώ έχουμε πολύ καλή σχέση και συνεννόηση. Τη σέβομαι βαθιά. Είναι ο συνταγματάρχης μου και πάντα θα είναι τέτοια. Δεν ένιωσε την παραμικρή έκπληξη όταν της ανακοίνωσα την πρόθεσή μας να εγκαταλείψουμε τα καθήκοντά μας», είπε ο Χάρι. Αφού επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους στην Ελισάβετ και μετά το πέρας «δοκιμαστικής περιόδου», το ζευγάρι των Σάσεξ στερήθηκε επίσημα κάθε τίτλο στα μέσα Φεβρουαρίου. Χάρι και Μέγκαν εγκαταστάθηκαν αρχικά έξω από το Βανκούβερ του Καναδά, για να μετακομίσουν πρόσφατα στην κωμόπολη Μοντεσίτο της βόρειας Καλιφόρνιας, όπου δημιούργησαν φιλανθρωπικό ίδρυμα και υπέγραψαν συμβόλαια με τις εταιρείες Netflix και Spotify.

Η αντίδραση

Πριν από την προβολή της συνέντευξης-σοκ, τα ανάκτορα είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μέτωπο κατά των ισχυρισμών της Μέγκαν και του Χάρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μαγνητοσκοπήσει τηλεοπτικό διάγγελμα, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει τη βασιλική οικογένεια ως πρότυπο ενότητας. Στο διάγγελμά της, η Ελισάβετ υπογράμμισε τη σημασία «της αφοσίωσης, της αυτοθυσίας και της αίσθησης του καθήκοντος», τα οποία επέδειξε το υγειονομικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ορισμένους παρατηρητές να εκτιμούν ότι η βασίλισσα απηύθυνε έτσι έμμεση επίκριση στον εγγονό της και τη σύζυγό του. Σύμφωνα με στενό σύμβουλο της βασίλισσας, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται η εφημερίδα Sunday Times, η Ελισάβετ Β΄ δεν παρακολούθησε τη συνέντευξη των Χάρι και Μέγκαν. Αντίθετα, σχεδιάζει να είναι παρούσα στα μέσα ενημέρωσης τις ερχόμενες ημέρες, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ο θεσμός της βασιλείας επικεντρώνεται σε ζητήματα σημαντικά για το έθνος. Ο σύμβουλος της Ελισάβετ απείλησε έμμεσα το ζευγάρι με νέες αποκαλύψεις, σε περίπτωση που επιτεθούν κατά των ανακτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή