Η Ευρωβουλή ήρε την ασυλία των καταζητούμενων Καταλανών πολιτικών

Η Ευρωβουλή ήρε την ασυλία των καταζητούμενων Καταλανών πολιτικών

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Καταλανού τέως ηγέτη Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που πρωτοστάτησε τον Οκτώβριο του 2017 σε προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία μέσω παράνομου δημοψηφίσματος.

Ο κ. Πουιτζντεμόντ, που είναι ευρωβουλευτής της Ισπανίας, έχει διαφύγει στις Βρυξέλλες ενώ διώκεται από τις ισπανικές αρχές για τον ρόλο του στην απόπειρα εξέγερσης, με οδομαχίες στη Βαρκελώνη, και με κατηγορίες που αντιστοιχούν σε εσχάτη προδοσία. Το 2017 ήταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συνέρχεται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ψήφισε να αρθεί η ασυλία τόσο του κ. Πουιτζντεμόντ όσο και δύο ακόμη Ισπανών ευρωβουλευτών, των Τόνι Κομίν και Κλάρα Πονσατί, που επίσης ήταν μέλη της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης τότε.

Η πλειοψηφία υπέρ της άρσης της ασυλίας του τέως ηγέτη της Καταλωνίας ήταν ευρεία, με 400 ψήφους έναντι 248, με 45 αποχές.

Η απόφαση της Ευρωβουλής ουσιαστικά επιτρέπει την επαναφορά σε ισχύ του πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του κ. Πουιτζντεμόντ που είχε ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2020.

Εναπόκειται πλέον στα βελγικά δικαστήρια να αποφασίσουν την επανενεργοποίηση των σχετικών ενταλμάτων για τους τρεις καταζητούμενους από τις ισπανικές αρχές ευρωβουλευτές.

Πηγή: Reuters, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή