ΗΠΑ: Ξεκινά ο εμβολιασμός για τους 60 και άνω σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα

ΗΠΑ: Ξεκινά ο εμβολιασμός για τους 60 και άνω σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά της Covid στους πολίτες 60 ετών και άνω, μια νέα ένδειξη της επιτάχυνσης του ρυθμού της εκστρατείας ανοσοποίησης στις ΗΠΑ.

Από τις 10 Μαρτίου, οι κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης ηλικίας 60 ετών και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν, ακόμα κι αν συνεχίζουν να καταγράφονται δυσκολίες στο κλείσιμο των ραντεβού στους σχετικούς ιστότοπους των αρχών, ανέφερε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα Τρίτη.

Στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες, τα εμβόλια, τα οποία στην αρχή χορηγούνταν στους υγειονομικούς και τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας, παρέχονται ήδη στους άνω των 65 ετών και στους πολίτες με προβλήματα υγείας, που είναι περισσότερο ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό, όπως και σε έναν αυξανόμενο αριθμό κατηγοριών εργαζομένων, που κρίνονται «απαραίτητοι», όπως πυροσβέστες, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, κ.ά.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ανακοίνωσε κι εκείνος χθες ότι τα άτομα άνω των 60 ετών θα μπορούν σύντομα να ζητήσουν να εμβολιαστούν, από τις 15 Μαρτίου.

Αν και τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έχουν εκδώσει συστάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο σχετικά με τις ομάδες προτεραιότητας για το εμβόλιο, οι Πολιτείες είναι ελεύθερες να καθορίσουν τα δικά τους κριτήρια.

Σε μια αποκεντρωμένη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, τα μέτρα ποικίλλουν από τη μία πολιτεία στην άλλη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και εντός της ίδιας πολιτείας.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται τα κριτήρια διαφέρει επίσης: στο Τέξας, τη δεύτερη πολιτεία της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μετά την Καλιφόρνια, τα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν από τους πολίτες την προσκόμιση εγγράφων που αποδεικνύουν ένα πρόβλημα υγείας, βάσει του οποίου θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα CDC, σχεδόν το 30% του αμερικανικού πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει ήδη «πλήρως εμβολιαστεί». Για το σύνολο του πληθυσμού, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται σε 9,5%.

Εξάλλου, η εκστρατεία εμβολιασμού ολοένα και ενισχύεται: περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν ημερησίως κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα, με ένα ρεκόρ 2,9 εκατομμυρίων εμβολιασμών σε μία μονάχα ημέρα το Σάββατο, σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή