Ένταση μεταξύ Ε.Ε. – Βρετανίας για τα εμβόλια

Ένταση μεταξύ Ε.Ε. – Βρετανίας για τα εμβόλια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για τέσσερα εκατομμύρια επιπλέον δόσεις ώς το τέλος Μαρτίου, με πληθυσμιακές ποσοστώσεις, του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, για χρήση σε περιοχές έξαρσης του ιού και σε μεθοριακές περιοχές, για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων και μεταφορών αγαθών, ανακοίνωσε η Κομισιόν. «Απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές παραλλαγές του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της προμήθειας των εμβολίων προκαλεί νέες εντάσεις στις σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου. Χθες κλήθηκε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει μία «συνολική απαγόρευση» στις εξαγωγές εμβολίων και εξαρτημάτων αναγκαίων για την παραγωγή τους. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε «εντελώς ψευδή» τον ισχυρισμό Μισέλ.

Στη χθεσινή ενημέρωση της Κομισιόν, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Ερίκ Μαμέρ υπενθύμισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει προ εβδομάδων την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων. Ωστόσο, ο CEO της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής της εφοδιάζουν αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η Ε.Ε. εξήγαγε τον Φεβρουάριο 25 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες εκτός Ε.Ε., έναντι μηδενικών εξαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson (για το οποίο αναμένεται να δώσει σήμερα το πράσινο φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία, στις επαφές της με την Κομισιόν, έχει αναφέρει ότι «θα πιεστεί» να πετύχει τον στόχο παράδοσης 55 εκατομμυρίων δόσεων στην Ε.Ε. ώς το τέλος Ιουνίου. Υπενθυμίζεται το εμβόλιο της εταιρείας ήδη χορηγείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται να παραδοθούν 100 εκατομμύρια δόσεις ώς το τέλος Μαΐου (αλλά μόλις 20 εκατομμύρια εντός Μαρτίου, περίπου οι μισές από τις αρχικά αναμενόμενες).  

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σε ενημέρωση ανταποκριτών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι η Johnson & Johnson «πρέπει να τιμήσει το συμβόλαιό της» και «όχι να δώσει προτεραιότητα στην αμερικανική αγορά εξαιτίας της χρηματοδότησης που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε κι εμείς να κρατήσουμε τις δόσεις του εμβολίου της BioNTech/Pfizer στην Ευρώπη». Αν η Johnson & Johnson δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών για να μπλοκάρουμε τις εξαγωγές τους από την Ευρώπη». Παρότι πιο προσφιλής σε άλλα θέματα, «στα εμβόλια η διοίκηση Μπάιντεν ακολουθεί την εθνικιστική πολιτική Τραμπ», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή