Βήμα για την εξομάλυνση στη Λιβύη

Βήμα για την εξομάλυνση στη Λιβύη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου, αλλά οι πιο δύσκολες προκλήσεις είναι μπροστά. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν διπλωμάτες και αναλυτές αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του λιβυκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει το κυβερνητικό σχήμα υπό τον προσωρινό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, το οποίο καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση ελήφθη με 132 θετικές ψήφους και μόλις δύο αρνητικές στην πρώτη συνεδρίαση του επανενωμένου λιβυκού Κοινοβουλίου. Το τελευταίο παρέμενε διχασμένο για χρόνια, ακολουθώντας τον διχασμό της χώρας ανάμεσα στο δυτικό τμήμα της, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης και το ανατολικό, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του στρατιωτικού Χαλίφα Χαφτάρ. Ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος Ντμπέιμπα, ο οποίος προέρχεται από τη δυτική πόλη Μισράτα, θα μοιράζεται την εξουσία με τριμελές προεδρικό συμβούλιο υπό τον Μοχάμαντ Γιούνες Μένφι, από την ανατολική Λιβύη. Η σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη 75 Λίβυων αξιωματούχων και εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τα εμπόδια στον δρόμο της νέας κυβέρνησης, η οποία θα αντικαταστήσει τις ανταγωνιστικές εξουσίες της Τρίπολης και της Βεγγάζης, είναι πολλά και μεγάλα. Το λιβυκό Κοινοβούλιο προτίμησε να προσπεράσει τη σωρεία καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες ο Ντμπέιμπα εξασφάλισε την εκλογή του εξαγοράζοντας εκλέκτορες στην κρίσιμη σύνοδο. Η συνεδρίασή του έγινε στη Σύρτη, στρατηγικής σημασίας πόλη για τον έλεγχο των λιβυκών πετρελαίων, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ και τους Ρώσους μισθοφόρους που τη στηρίζουν. Οι πόλεις, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, οι επιχειρήσεις και οι ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταγωνιστικών φατριών και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πολέμου είναι πάντα ορατός. Ανοιχτό παραμένει και το ερώτημα για το μέλλον των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Την Τρίτη, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που συνήψε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή