Αποτροπή κατά 94% της ασυμπτωματικής λοίμωξης, λέει η Pfizer

Αποτροπή κατά 94% της ασυμπτωματικής λοίμωξης, λέει η Pfizer

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χρόνος έκλεισε χθες από την ημέρα κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ως πανδημία. Μέσα σε αυτόν η επιστημονική γνώση βελτιώθηκε και πολλαπλασιάστηκαν τα όπλα που διαθέτουμε κατά της COVID-19.

Χθες, η Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της αποτρέπει κατά 94% ακόμα και την ασυμπτωματική λοίμωξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του λοιμώδους παράγοντα. 

Για την προώθηση των εμβολιασμών συστρατεύθηκαν στις ΗΠΑ τέσσερις πρώην πρόεδροι (Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα). Οι πρώην «πλανητάρχες», μαζί με τις συζύγους τους, θα πρωταγωνιστήσουν σε διαφημιστικό βίντεο με το οποίο θα καλούν τους συμπατριώτες τους να εμβολιαστούν. Στο πρώτο μέρος του βίντεο, μάλιστα, οι τέσσερις έχουν απαθανατιστεί ενώ εμβολιάζονται. 

Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει η Ευρώπη, για μία ακόμα φορά, καθώς πλήττεται με δριμύτητα από το τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο πυροδοτείται κυρίως από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Τα τρία τέταρτα των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ λοιμώξεων. Στη Γερμανία, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι «είναι σαφές ότι το τρίτο κύμα είναι εδώ» και κάλεσε τους Γερμανούς να τηρούν όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ανελέητα πλήττεται από τον κορωνοϊό και η Ουγγαρία που την Τετάρτη ανέφερε 8.312 νέα ημερήσια κρούσματα. Σε τραγωδία εξελίσσεται η COVID-19 στη Βραζιλία, όπου την Τετάρτη, για πρώτη φορά, οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 2.000. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λουίς Λούλα ντα Σίλβα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, κατηγορώντας τον για «ηλίθιες αποφάσεις».

Τέλος, χθες το βράδυ, επρόκειτο να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το πρώτο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, με αφορμή το ένα έτος πανδημίας. Σε αυτό θα αναγγείλει την επόμενη φάση του πολέμου κατά του ιού. Το μεγάλο δώρο του προς τους Αμερικανούς είναι το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή