ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Δεν είμαστε οικογένεια ρατσιστών»

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Δεν είμαστε οικογένεια ρατσιστών»

Τις κατηγορίες ρατσισμού που αντιμετωπίζει η βασιλική οικογένεια απέρριψε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την πολύκροτη συνέντευξη του μικρού αδελφού του Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ. Στη συνέντευξη, η μιγάδα Μέγκαν Μαρκλ αποκάλυψε ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας εξέφρασε ανησυχία για το χρώμα του δέρματος του παιδιού του ζευγαριού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η βασιλική οικογένεια είναι ρατσιστές, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είπε ότι η «οικογένεια δεν είναι διόλου ρατσιστές», για να προσθέσει ότι δεν έχει μιλήσει με τον Χάρι μετά τη συνέντευξη, αλλά σχεδιάζει να το κάνει. Μιλώντας στην Οπρα Γουίνφρεϊ, ο πρίγκιπας Χάρι χαρακτήρισε ρατσιστικό τον βρετανικό Τύπο, ενώ η Μέγκαν αποκάλυψε ότι η ζωή στα ανάκτορα την οδήγησε σε τέτοια συναισθηματική απομόνωση, που άρχισε να σκέφτεται την αυτοκτονία. Ο πρίγκιπας Χάρι είπε επίσης ότι η σχέση του με τον αδελφό του ήταν «σχέση απόστασης».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ζεύγους, η βασιλική οικογένεια εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση, εκφράζοντας «τη θλίψη όλης της οικογένειας». Τα ανάκτορα ανέφεραν ότι η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ ανησυχεί ιδιαίτερα για το θέμα του ρατσισμού, το οποίο θα αντιμετωπίσει κατ’ ιδίαν. Οι δηλώσεις του Ουίλιαμ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του με την Κέιτ Μίντλετον σε σχολική μονάδα του Λονδίνου.

Η «αυτονόμηση» του Χάρι και της Μέγκαν από τα ανάκτορα χαρακτηρίζεται από ορισμένους παρατηρητές επικίνδυνο ρήγμα στη συνήθως προσεκτική βασιλική οικογένεια, παρότι άλλοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση του ζευγαριού προσφέρει πίστωση χρόνου στον απαρχαιωμένο φεουδαρχικό θεσμό, δίνοντάς του επίφαση κοινωνικής ενσυναίσθησης και σύγχρονου πνεύματος. Η συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι βοηθά επίσης να ξεχαστεί το νομικά ακανθώδες ζήτημα που αφορά τον θείο τους, πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος αρνείται να μεταβεί στις ΗΠΑ για να καταθέσει ως μάρτυρας –και ίσως ως συνεργός– στην υπόθεση τράφικινγκ ανήλικων κοριτσιών από τον χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν.

Οπως εξηγούν σε άρθρο τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η βασιλική οικογένεια είναι μία επιχείρηση, όπως εύστοχα έχει δηλώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ διαθέτουν περισσότερους από 400 υπαλλήλους, που φροντίζουν το κάθε τι, από τα επίσημα δείπνα μέχρι και τις δημόσιες σχέσεις της βασιλικής οικογένειας. «Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις την οικογένεια από την επιχείρηση. Μέλη της χρησιμοποιούν γραμματείς ακόμη και για να καλέσουν τους γονείς ή τα παιδιά τους σε γεύμα. Δεν είναι μία οικογένεια που ξέρει πώς να επικοινωνεί μεταξύ της και είναι ανίκανοι να φροντίσουν ο ένας τον άλλο», λέει η συγγραφέας Πένι Τζούνιορ.

Ο Χάρι και η Μέγκαν έκαναν λόγο για τον γραφειοκρατικό αυτό μηχανισμό, ως έναν από τους λόγους της αποχώρησής τους από τα ανάκτορα. Τα μέλη του γραφείου Τύπου του Μπάκιγχαμ δεν στήριξαν τη Μέγκαν απέναντι σε δυσφημιστικά δημοσιεύματα των ταμπλόιντ, ενώ σύμβουλοι του παλατιού της σύστησαν να μη βγαίνει με τις φίλες της για γεύματα, παρότι είχε εγκαταλείψει το ανάκτορο του Κένσινγκτον μόλις δύο φορές σε τέσσερις μήνες.