ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

Επιτετραμμένος ΟΗΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ

Επιτετραμμένος ΟΗΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ

Στα νομικά όρια του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας φτάνει πλέον η βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, δηλώνει αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά την ιδιαίτερα αιματηρή επίθεση κατά διαμαρτυρόμενων πολιτών με τουλάχιστον 12 νεκρούς την Πέμπτη.

Συνολικά τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου στη χώρα της Ινδοκίνας, με την Πέμπτη να είναι η πλέον αιματηρή ημέρα, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Σύνδεσμο Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων, ενώ πάνω από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί και αγνοούνται.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ Τομ Άντριους ανέφερε σε δήλωσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι ένα αυξημένο σώμα πληροφοριών καταδεικνύει πως η χούντα στη χώρα της Άπω Ανατολής διαπράττει δολοφονίες, φυλακίσεις και άλλα εγκλήματα ως μέρος ενορχηστρωμένης εκστρατείας ενάντια στους πολίτες, με διευρυμένο και συστηματικό τρόπο.

Η «βίαιη αντίδραση» στις διαμαρτυρίες, πρόσθεσε ο κ. Άντριους, «αγγίζει συνεπώς τα νομικά κριτήρια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Κάλεσε επίσης τα μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν τη ροή χρημάτων και όπλων στη χούντα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους επικεφαλής, σε επιχειρήσεις στη χώρα που ελέγχει ο στρατός ή είναι ιδιοκτησία του, και στην κρατική ενεργειακή εταιρία πετρελαίου και αερίου.

Πηγή: CNN