Η Αυστρία διαμαρτύρεται ότι δεν λαμβάνει όσα εμβόλια δικαιούται

Η Αυστρία διαμαρτύρεται ότι δεν λαμβάνει όσα εμβόλια δικαιούται

Η Βιέννη θεωρεί εαυτή αδικημένη σε σχέση με τις δόσεις που έλαβαν η Ελλάδα και άλλες χώρες

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ριγμένη» θεωρεί την Αυστρία στη χορήγηση εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, απαιτώντας διαφάνεια στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σε μια εκτός προγράμματος συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δυσανάλογο διαμοιρασμό των διαθέσιμων δόσεων στις χώρες της ΕΕ, ενώ έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών να δίδονται δόσεις αντίστοιχες με τον πληθυσμό κάθε κράτους.

Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ο κ. Κουρτς, η επιτροπή εμβολιασμών της ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες που αντιβαίνουν τη συμπερφωνημένη αρχή της αναλογικότητας για τις χώρες-μέλη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παζάρι» με τα εμβόλια.

Πρόσθεσε ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε συγκρίνοντας τα στοιχεία των δόσεων που έχουν παραδοθεί στην Αυστρία με αυτά που αναφέρουν οι ομόλογοί του από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να απαιτήσει διαφάνεια στη διανομή των εμβολίων εντός της ΕΕ και να βρεθεί λύση στο θέμα της αναλογικότητας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή