ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

EMA: Σοβαρές αλλεργίες στις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

EMA: Σοβαρές αλλεργίες στις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

Σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). 

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Ισπανία

Οι ισπανικές υπηρεσίες υγείας έχουν χορηγήσει ήδη το σύνολο των δόσεων από μια παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, που ορισμένες χώρες υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, δήλωσε η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας.

Ορισμένες χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση δόσεων της AstraZeneca χθες, Πέμπτη, έπειτα από πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων σε ορισμένους ανθρώπους είχαν εμβολιαστεί.

«Αυτή η παρτίδα προμηθεύθηκε και διανεμήθηκε ήδη», δήλωσε η Νταρίας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

Είπε πως το ισπανικό σύστημα παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό εντόπισε μόνο ελαφρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και εντερικά προβλήματα.

Συνδικάτο αστυνομικών δήλωσε σήμερα πως η εν λόγω παρτίδα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον εμβολιασμό αστυνομικών και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υγεία των αστυνομικών οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο.

Νωρίτερα η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca ενόσω διεξάγεται έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβο και μια περίπτωση πνευμονικής εμβολής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υποστήριξε το φάρμακο και είπε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως συμβουλευτική επιτροπή ειδικών του ΠΟ Υγείας εξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χορήγησής του σε κάποιες χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται.

Η Νταρίας είπε πως η Ισπανία θα περιμένει να λάβει περαιτέρω καθοδήγηση από τον EMA προτού κάνει οποιοδήποτε βήμα κατά της χρήσης του εμβολίου και επέμεινε πως ο αριθμός των περιπτώσεων που παρουσίασαν θρόμβους μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν είναι υψηλότερος απ΄ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ανέστειλε τη χορήγηση περίπου 1.200 εμβολίων από την παρτίδα έως ότου λάβει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario de Cordoba. 

Γερμανία

Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν ότι η αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι «η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Ως προληπτικό μέτρο, η Δανία και ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της Astrazeneca έπειτα από μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων και ένα θάνατο.