ΟΗΕ: Δυτικές χώρες καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι

ΟΗΕ: Δυτικές χώρες καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να απελευθερώσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέροντας ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη και ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα για την δηλητηρίασή του τον περασμένο χρόνο.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ που έχει την έδρα του στη Γενεύη, αναφέρουν ότι οι ενέργειες των ρωσικών αρχών εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης ήταν «απαράδεκτες και είχαν πολιτικά κίνητρα».

Οι 45 χώρες ήταν επί το πλείστον ευρωπαϊκές, αλλά ανάμεσα τους ήταν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

«Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τον κ. Ναβάλνι και όλους όσοι κρατούνται παράνομα ή αυθαίρετα, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα τους, του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι ειρηνικά, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων συλλήψεων διαδηλωτών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Ναβάλνι σε πολλές πόλεις της Ρωσίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν παρόμοιες επικρίσεις ως επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Τζούλιαν Μπρεϊθουέιτ, δήλωσε ότι είναι «επονείδιστο» ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος δηλητηριάστηκε πέρυσι με αυτό που οι δυτικές χώρες λένε πως ήταν νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιεί ο στρατός, οδηγήθηκε στην φυλακή ενώ δεν έχει διερευνηθεί η υπόθεση της δηλητηρίασής του.

Σήμερα Παρασκευή, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από την φυλακή που βρίσκεται στην περιοχή Βλαντίμιρ, χωρίς να ανακοινωθεί ο προορισμός της μεταγωγής του, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Διαβάστε ακόμη: «Ο Ναβάλνι αγνοείται», λένε οι δικηγόροι του

Ο Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση δυόμισι ετών, επειδή σύμφωνα με τις αρχές παραβίασε τους όρους αναστολής για ποινή που του είχε επιβληθεί για μια υπόθεση υπεξαίρεσης, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την εν λόγω ποινή αναθεωρήθηκε για πολιτικούς λόγους, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαν δηλώσει την 1η Μαρτίου ότι η Ρωσία ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι και ζήτησαν να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την δηλητηρίασή του.

Η Μόσχα αρνείται ωστόσο την εκδοχή της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, ισχυριζόμενη ότι δεν διαθέτει τέτοιους είδους στοιχεία.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου ελέγχου και δράσης του Συμβουλίου για να τεθεί τέλος στην καταστολή», δήλωσε ο Τζον Φίσερ της οργάνωσης Human Rights Watch, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες για την υπόθεση Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τις πρωτοβουλίες αυτές, παράλογες, αδικαιολόγητες και αθέμιτες και έχει πει ότι δεν θα έχουν κανένα πραγματικό αντίκτυπο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή