ΗΠΑ: Έχουν χορηγηθεί πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΗΠΑ: Έχουν χορηγηθεί πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες Παρασκευή στη δημοσιότητα ο κορυφαίος ομοσπονδιακός οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού αριθμού των εμβολιασμών κατά της νόσου που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, περίπου 35 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ σχεδόν 66 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των τριών εγκεκριμένων εμβολίων, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC).

Τρία εμβόλια έχουν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης και χορηγούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα: αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό, και αυτά των Moderna και Pfizer/BioNTech, τα οποία χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα χορηγηθούν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου. Το συμβολικό αυτό κατώφλι ξεπεράστηκε τελικά στο μισό του αναμενόμενου χρόνου.

Οι ΗΠΑ με πληθυσμό περίπου 330 εκατομμυρίων επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμών χορηγώντας αυτή τη στιγμή περίπου 2,2 εκατομμύρια δόσεις καθημερινά.

Για να αυξήσει περαιτέρω το ρυθμό εμβολιασμών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει σε μια σειρά επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων μαιών, οδοντιάτρων και κτηνιάτρων, να εμβολιαστούν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την ανάπτυξη 4.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών για να συμβάλλουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης, με το σύνολό τους να φθάνει τους 6.000.

Σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον 343,64 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 144 χώρες ή εδάφη μέχρι χθες 22:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP